Zdravje
2079 ogledov

Družinska zdravnica: Prihajajo zaradi omedlevice, okužb kože...

Zdravstvena ambulanta Profimedias
Zdravnica o najpogostješih težavah, s katerimi ljudje v tem času prihajajo v njeno ambulanto.

Nizek krvni tlak

Visoke poletne temperature vplivajo na višino krvnega tlaka. Tako v tem času v družinske ambulante ljudje pogosto prihajajo tudi zaradi omedlevic. "Vročina nam razširi žile, krvni tlak se avtomatično zniža in če smo pri tem še dehidrirani, se bo najvišji del telesa, to so možgani, v pokončnem položaju ugasnil," razloge za omedlevico, ki najpogostejša in najmilejša oblika kratke nezavesti, pojasni družinska zdravnica Nena Kopčevar Guček. 

zdravnik Slovenija Zdravje Zdravnica svetuje: Tega pred dopustom nikakor ne smete pozabiti

Če se zdravite zaradi hipertenzije, je priporočljivo redno merjenje krvnega tlaka, tako boste namreč najbolje vedeli, kako poletna vročina vpliva na vas. "Tisti, ki se zdravijo zaradi višjega krvnega tlaka, so poleti pogosto v dilemi. Zaradi nižjega tlaka se sprašujejo, ali naj zdravila kar opustijo. Strokovnjaki za bolezni visokega krvnega tlaka to odsvetujejo. Ko pride oktober, je naenkrat tlak pošastno visok, saj ljudje pogosto pozabijo, da so prenehali jemati zdravila," opozori zdravnica. 

Visok srčni utrip

Več težav imajo v poletnem času tudi srčni bolniki. "Že sam ozon škodljivo vpliva na srčno-žilni sistem. V vročini se pogosto zgodi, da se poleg padca tlaka zviša srčni utrip. Srce hitreje bije, ti ljudje se slabo počutijo." Zato previdno po opravkih v času največje vročine. Če pa že, poiščimo senco, imejmo pokrivalo, da se izognemo sončarici. 

Krčne žile

Pogosta težava so tudi krčne žile, ki se zaradi vročine razširijo, noge otečejo. "Znaki, ki nas opozorijo, da je nekaj narobe, so lahko krči ponoči. Najboj zaskrbljujoče pa je, če se te žile vnamejo. Lahko se še pojavijo strdki v žilah, ko kri ne teče enakomerno, zastaja. To se kaže, da je koža izbočena, pordela, trša, lahko boli in srbi, v tem primeru je treba nujno do zdravnika," opozarja Kopčevar Guček.  

Okužbe kože

Poleti so pogoste tudi gnojne okužbe kože. Visoka temperatura namreč povzroča dobre pogoje za razmnoževanje bakterij. "Pri pikih žuželk je je upoštevati, da lahko žuželka v našo kožo vnese strup in sredstva proti strjevanju krvi, z namenom, da lahko kri popije. Sicer ne vemo, kje je bila ta žuželka, preden je prišla do nas. Lahko je bila v gnili breskvi, na kakšnem drugem umazanem predmetu. Žuželka nam lahko v kožo injicira tudi druge stvari, na primer umazanijo, potencialne bakterije." 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 2
  • bobubob 16:14 07.julij 2023.

    Pa gospa doktor kaj vprašajo po cepilnem statusu? Aja, to se pa ne sme več, čeprav je v Janševih časih to lahko vprašal 'pooblaščeni' študent na vsakem vstopu kamorkoli...bi namreč lahko ugotovili kaj neprijetnega....

  • Ender3 13:26 05.julij 2023.

    Dober prispevek, kot opozorilo in ne, kot oglas..Zahvala avtorju !