Zdravje > Življenjski stil
1121 ogledov

Kako visoki ste? Pojav krčnih žil povezali z višino

Krčne žile prizadenejo približno 25 odstotkov žensk in 15 odstotkov moških.

Vsakih dodatnih 10 centimetrov višine naj bi povečalo možnost nastanka varikoznih ven (krčnih žil) za 25 odstotkov, je pokazala študija raziskovalcev na Medicinski fakulteti Univerze v Stanfordu. Najvišji udeleženci v študiji so v povprečju imeli 74 odstotkov večje tveganje za razvoj razširjenih ven v primerjavi z najnižjimi udeleženci raziskave.

Venska bolezen nastane zaradi motenj v venskem obtoku – ob popuščanju venskih zaklopk in povratnem toku, ki poveča tlak v venah nog. Vsem so znane razširjene žile na nogah, ki predstavljajo že kronično povrhnje vensko popuščanje in so eden od znakov te bolezni.

Sicer so strokovnjaki ameriške univerze preiskovali gene več kot 400 tisoč ljudi, z namenom iskanja vzrokov za to skupno težavo. Izsledke raziskave so objavili v medicinski reviji Circulation.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Sicer je že dolgo jasno, da dednost igra vodilno vlogo pri "določanju“ posameznikove višine. "Geni, ki napovedujejo višino osebe, so lahko vzrok te povezave med višino in razširjenimi žilami, kar je lahko namig za zdravljenje stanja,"  je povedal Nicholas Leeper, izredni profesor kirurgije in kardiovaskularne medicine na Stanfordu.

Krčne žile sicer prizadenejo približno 25 odstotkov žensk in 15 odstotkov moških. "Težave zaradi venske bolezni lahko sproži ali poslabša več dejavnikov: prekomerna telesna teža, dolgotrajno stanje ali sedenje, prenašanje težkih bremen, starost, kajenje, izpostavljenost visokim temperaturam, plosko stopalo, neprimerna obuvala (visoke pete) in/ali oblačila (npr. pretesne hlače ali pas, pretesen patent nogavic), hormonske motnje (nosečnost, menopavza, hormonska kontracepcija), ključno pa je pojavljanje venske bolezni v družini," vzroke za bolezen ven, ki se najpogosteje začne z občutkom težkih in utrujenih nog, pojasnjujejo na Združenju za žilne bolezni Slovenije.

Bolezen ven se najpogosteje začne z občutkom težkih in utrujenih nog, bolečinami vzdolž ven, večernim otekanjem hrbtišča stopal in/ali gležnjev. Poleti, ko je vroče, so te težave še hujše. Sčasoma se razvijejo razširjene, zvijugane in izbočene površinske vene - varice. Pri nekaterih bolnikih nastopijo v področju varic tudi krči (zlasti ponoči), zato varice imenujemo tudi krčne žile.

 Približno deset odstotkov dvajsetletnikov ima simptome, kot so težke, utrujene, nemirne, napete noge in krče.

Pri starosti 60 let ima težave že 40 odstotkov ljudi.  "Z napredovanjem bolezni se pojavijo spremembe na golenih v smislu hiperpigmentacij-temnega obarvanja, rdečine ali skleroze-to je trde kože. Kot zadnja stopnja venskega popuščanja, če le-to ni zdravljeno, je rana na goleni-venska razjeda, pri 70. letnikih kar v 70%.," dodajajo na združenju. 

Vene ali dovodnice so žile po katerih teče kri proti srcu

Vene spodnjih okončin delimo v tri skupine:

  • povrhnje (nahajajo se v podkožju nad mišicami),
  • globoke (potekajo globoko med mišicami),
  • prebodne (povezujejo povrhnje in globoke vene). 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.