Zdravje > Aktualno
2133 ogledov

Zdravnica svetuje: Tega pred dopustom nikakor ne smete pozabiti

zdravnik Profimedias
Strokovnjaki pred potovanjem posameznikom svetujejo tudi pripravo potovalne lekarne. Kaj naj vsebuje?

O tem, kako se pripraviti na dopust in o težavah, ki nas lahko doletijo, če se nismo primerno pripravili, je spregovorila družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček.

Prvo njeno opozorilo je namenjeno kroničnim bolnikom, ki so seveda najbolj ranljivi. V prvi vrsti naj preverijo zdravila. "Velikokrat se mi zgodi, da kdo pokliče s počitnic, ker je pozabil zdravila in jih v tujini ne more dobiti pod tem imenom," je opozorila zdravnica. "Tako da prvo pravilo je: za dovolj dni vzemimo s sabo zdravila, če smo kronični bolniki, in to vsa zdravila, ki jih jemljemo." 

Opozorila je, da dovolj dni pomeni, da s sabo vzamemo zdravil za nekoliko več dni, kot boste odsotni, saj se lahko pot, še posebej če to pomeni trajektne povezave in lete v tujino, nepredvideno podaljša, pogosto je lahko let preložen, zamudimo trajekt in podobno in v takih primerih nam zdravil ne sme zmanjkati. 

Zdravila v ročno prtljago

"Posameznik naj ta zdravila shrani v ročni prtljagi, da bodo vedno pri roki," še svetuje družinska zdravnica. To pomeni, da so v ročni prtljagi, ne v prtljažniku avtobusa ali vozila, še manj v prtljagi, ki je v letalu med letom nedosegljiva.

Poleg tega je pri zdravilih pomembno, da niso izpostavljena ekstremnim temperaturnim nihanjem. Če so z nami v naši osebni ročni prtljagi ali torbici, to pomeni, da bodo ves čas v razmeroma ustrezno klimatiziranem prostoru. Za zdravila namreč ni dobro, da so izpostavljena več kot 25 stopinjam, ali da so izpostavljena ekstremnemu mrazu, celo pod lediščem, kar se zgodi, če so v letalu spravljena v običajni prtljagi.   

Ne pozabite na zdravstveno zavarovanje

Če se odpravljate v tujino, ne pozabite na zdravstveno zavarovanje. Če ste državljan EU in med začasnim bivanjem v drugi državi Evropske unije, ste upravičeni do vseh nujnih zdravstvenih storitev. Imate enake pravice do zdravstvene oskrbe kot zavarovanci te države. 

Na potovanje v tujino je treba s seboj vedno vzeti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartica je dokazilo, da ste zavarovani v državi EU. Če evropske kartice zdravstvenega zavarovanja nimate ali je ne morete uporabiti (denimo v zasebnem zdravstvu), vam zdravljenja ne morejo zavrniti, vendar boste morda morali za zdravstveno storitev takoj plačati in zaprositi za povračilo stroškov po vrnitvi domov.

Evropsko kartico je mogoče naročiti na spletni strani https://www.zzzs.si/, pa tudi prek SMS-sporočila EUKZZ na telefonsko številko 031 771 009. Ob kratici mora biti tudi številka posameznikovega zdravstvenega zavarovanja. Zato obisk zavarovancev na zavodu za namen pridobitve evropske kartice ni več potreben.
 

"Tistim, ki se odpravljate na druge celine zdravnica priporoča sklenitev zdravstvenega zavarovanje za državo v katero potujete. Pa ne samo to: "Prosim, vse države, ki jih boste po poti obiskali, pa tudi če za nekaj ur, naj bodo krite z zdravstvenim zavarovanjem," je opozorila družinska zdravnica.  

Na carini so ji želeli sneti longeto

"Kroničnim bolnikom svetujem, da s seboj vzamejo še zadnje izvide, na vsak način pa kartice, kot je na primer tista o vgrajenem srčnem spodbujevalniku, saj lahko na letališču na rentgenu naletite na težavo. Mogoče imate vgrajen osteosintetski material, kakšno ploščico ali vijak. Nedavno mi je pacientka povedala, da jo je ob vračanju z dopusta prišla z longeto in novim vijačenjem in je imela precejšnje težave na carini, kjer so ji želeli celo sneti obveze," je navedla. 

Obisk ambulante za potnike

Družinska zdravnica je ob tem dodala, da je predvsem za daljša potovanja priporočljivo, da se  o morebitnih ukrepih pozanimate na pristojnih ustanovah. Predvsem pred obiskom bolj oddaljenih krajev priporoča obisk ambulante za potnike na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer jih bodo strokovnjaki opremili z ustreznimi zdravstvenimi napotki. Ambulante delujejo na vseh devetih območnih enotah NIJZ.

Seznanili vas bodo z individualno opredeljenimi nevarnostmi za zdravje na predvidenem potovanju in možnimi ukrepi za zmanjšanje zdravstvenih tveganj. Odločite se lahko za preventivnio cepljenje, po potrebi vam predpišejo zdravila za preprečevanje določenih bolezni (npr. zaščita pred malarijo, zaščita pred višinsko boleznijo, zaščita pred potovalno slabostjo). Seznanili vas bodo tudi z vsebino potovalne lekarne. 

Še posebej skrbno pripravite počitniško lekarno, ko gredo na počitnice ali potovanje tudi otroci, nosečnice ali doječe matere. Razmisliti je potrebno tudi o vseh morebitnih zdravstvenih težavah, ki lahko nastanejo, in o možnostih za odpravo teh težav. Zdravstvene težave in uporaba zdravil, še posebej pri otrocih, nosečnicah in doječih materah zahtevajo še posebno pozornost, zato se je treba hitreje odločati za obisk zdravnika. Strokovnjaki svetuje posvet z zdravnikom oziroma s pediatrom že pred odhodom na počitnice.

Pazljivo: Vpliv sončenja na zdravila

"Za vsako zdravilo se s farmacevtom ali zdravnikom posvetujte o pravilni uporabi. S seboj vzemite tudi priloženo navodilo za uporabo," svetuje Romana Rakovec z Lekarniške zbornica Slovenije.

Opozarja še: "V kombinaciji s sončnimi žarki lahko zelo hude preobčutljivosti na koži povzročajo tudi nekatera zdravila, zato preverite vpliv sončenja v primeru jemanja zdravil v lekarni.

Rakovec ob tem dodaja, da potovalno lekarno posameznik pripravi v torbici, ki je čim bolj zavarovana pred zunanjimi vplivi. Zdravila naj hrani v njihovi izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo, poskrbeti pa mora tudi, da bodo imela ustrezen rok uporabe.

Pozor pred ponarejenimi zdravili

Ob tem je farmacevtka opozorila na zdravila, ki jih boste morebiti kupovali v bolj eksotičnih, predvsem v afriških državah. "Tvegate, da ta zdravila ne bodo imela učinka, zelo pogosto pa se zgodi, da so učinkovine napačne ali celo škodijo zdravju. Mogoče je bilo zdravilo nepravilno shranjeno, v okoliščinah, kjer se kemične sestavine spreminjajo, kar je lahko zelo škodljivo," je povedala Makovec in opozorila tudi na nakupe zdravil preko spleta.

Vsebina počitniške lekarne:

Zdravila, ki jih je predpisal zdravnik

Osnovna sredstva za prvo pomoč:
- razkužilo in mazilo za rane
- sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži in varnostne zaponke
- trikotna ruta
- škarje
- pinceta (običajna, npr. za odstranjevanje bodic morskega ježka), in še
posebna pinceta za klope
- termometer.

Izdelki za odpravljanje ali preprečevanje manjših zdravstvenih težav:
- repelent oziroma sredstvo za odganjanje insektov in izdelki za
odpravljanje težav po pikih žuželk in ožigih meduz
- protibolečinske tablete (najbolje paracetamol, dobi se tudi brez recepta)
- rehidracijski prašek (za primer dehidracije, recimo ob driski)
- zdravila proti potovalni slabosti
- krema za sončenje z zaščitnim faktorjem,
- krema za nego kože po sončenju,
- hladilno mazilo za vnetja in opekline

Dokumenti
Imejte pri sebi izkaznice (npr. zdravstvena kartica, izkaznica diabetika, izkaznica bolnika, ki se zdravi z antikoagulantnimi zdravili). Pri sebi hranite tudi kontaktne podatke svojega osebnega zdravnika, za vsak primer.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 1
  • Pierre 17:48 10.julij 2023.

    A mi znamo SPLOH še kaj naredit brez nasveta strokovnjaka????? Očitno folk z gjavo ne razmišlja več.