Magazin > Lepota & telo
102 ogledov

Nenevarno, a neprijetno

Zaradi prenizkega krvnega pritiska se vam lahko pri vstajanju hitro stemni pred Žurnal24 main
Prenizek krvni pritisk zvišajte s pitjem vode in športno vadbo.

Omotica, glavobol, nenehna žeja, motnje zbranosti in splošno slabo počutje so prepoznavni znaki prenizkega krvnega pritiska (hipotenzije). Težava je v večini primerov prirojena, na srečo pa ni zdravju nevarna in je za srce prej blagodejna. Kljub temu bo življenje prijetnejše, če boste pritisk zvišali na optimalno raven (približno 120/80). Ponujamo vam nekaj preprostih, a učinkovitih nasvetov, kako to storiti.

Pijte dovolj vode
"Vsekakor je pri dvigovanju prenizkega pritiska zelo pomembna zadostna hidracija," pravi Andrej Erhatič iz kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana. Pijačo imejte vedno s seboj in naredite požirek ali dva, tudi če niste žejni.

Ne omejujte vnosa soli
Sol je sicer nezdrava, a ljudem s prenizkim pritiskom pomaga do boljšega počutja. "Vnosa soli zato ne omejujte," svetuje Erhatič.

90/60 je mejna vrednost krvnega pritiska, pri kateri se začne hipotenzija.

Poskrbite za gibanje
Krvni pritisk boste prebudili z redno telesno vadbo. Najbolje bo, da se odločite za katero od aerobnih dejavnosti, kakršne so tek, aerobika, hoja in kolesarjenje. Vse to bo pripomoglo k živahnejšemu krvnemu obtoku in boljšemu počutju.

Vstajajte počasi
Naučite se počasnih gibov pri vstajanju. "Iz ležečega ali sedečega položaja vstanite postopoma," pravi Erhatič. Pri hitrem skoku navzgor pritisk hitro pade.

Začimbe vam pomagajo

Pekoče in močne aromatične začimbe so naravno pomagalo za zvišanje prenizkega krvnega pritiska. Svoj krožnik zato popestrite s poprom različnih barv in okusov, pekočo papriko, rožmarinom ali eksotičnejšimi začimbami. Marsikatera od njih ima tudi močan antioksidativni učinek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.