Pripravite se na dojenčke, ki jih bodo rodili moški

Foto: Profimedia
Zaradi skokovitega napredka reproduktivne medicine se približuje čas, ko bodo lahko rodili tudi moški.
Oglej si celoten članek

Eden od vodilnih svetovnih strokovnjakov za plodnost in predsednik Ameriškega društva za reproduktivno medicino dr. Richard Paulson je na zadnjem letnem srečanju društva dejal, da se mora svet pripraviti na prve dojenčke, ki jih bodo rodili moški.

Foto: Žurnal24 rojstvo, porod, dojenček

Skokovit napredek na področju reproduktivne medicine

Presaditev tega reproduktivnega organa je danes medicinsko mogoča, Švedinja Malin Stenberg pa je  leta 2014 postala prva ženska, ki je rodila otroka iz presajene maternice.

Zdravje Pomemben preboj za neplodne ženske

Strokovnjak dodaja, da ni nobene ovire, da tega ne bi storili tudi moškim. Medicina namreč napreduje in po njegovem se bo to zgodilo v "zelo bližnji prihodnosti," je pojasnil.

Turkinja Derya Sert je prva ženska na svetu, ki so ji zdravniki uspešno presadili maternico. Rodila se je brez maternice, kar v povprečju doleti eno od 5000 žensk. Švedinja Malin Stenberg je leta 2014 postala prva ženska s presajeno maternico, ki je rodila otroka. Do zdaj jih je bilo skupno osem.

Dr. Paulson je za britanski The Telegraph dejal, da se bodo za poseg verjetno odločali transeksualni, to pomeni, da bodo ženske, ki so se rodile kot moški, kmalu lahko prestale presaditev maternice in zanosile.

Sicer zapleten postopek postaja realnost

Ameriški strrokovnjak je še pojasnil, da bodo transeksualne ženske z umetno maternico umetno oplodili, med nosečnostjo pa bodo morale sprejemati dodatne količine hormonov, da bi telo sprejelo procese, ki se takrat dogajajo v ženskem telesu. Otroci se bodo zaradi specifične oblike maternice lahko rodili samo s carskim rezom, je še dodal strokovnjak. 

Magazin Maternico hčerkama darovali materi

Od leta 2014 so na Švedskem opravili najmanj pet presaditev maternice, program za presaditev maternice pa imajo tudi v Veliki Britaniji. Tamkajšnji strokovnjaki so za The Telegraph ocenili, da če postane transplantacija maternice dostopna vsem ženskam, ni razloga, da to ne bi veljalo tudi za transeksualne. Poudarjajo, da gre sicer zelo zapleten in dolgotrajen postopek, ki je do sedaj uspel le redkim. 

Kot v filmu Moški na avstrijskem Štajerskem rodil otroka

V svetu obstajajo tudi primeri transeksualnih moških (moških, ki so se rodili kot ženske), ki so kljub spremembi spola rodili otroka.  Na avstrijskem Štajerskem je moški po spremenitvi spola rodil otroka, je na začetku leta poročal avstrijski časnik Kleine Zeitung. Moški, ki je bil včasih ženska, živi skupaj z drugim moškim, otroka pa sta spočela naravno. Na svetu je bilo do sedaj že kar nekaj podobnih primerov, saj lahko pri spremembi spola iz ženske v moškega oseba obdrži maternico.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • Syn
    13:02 12. November 2017.

    Za bruhat!

  • 14:00 9. November 2017.

    Vse prirejeno pedrom in lezbijkam ter sprijenim transpolnim bolanim osebam. V bolnico na rehabilitacijo prosim!

  • 12:25 9. November 2017.

    To ni naravno! To ni normalno! Človeštvo izgublja stik z zdravo pametjo in naravnimi zakoni. Sramota.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.