Zdravje > Otrok
83 ogledov

Pomemben preboj za neplodne ženske

slovenija 1.10.07, dojencek, nedonosencek, bolnica, porodnisnica, otrok, foto:is iStockphoto
36-letna Švedinja je postala prva ženska na svetu, ki je rodila potem, ko so ji presadili maternico, je danes objavila medicinska revija The Lancet.

Gre za pomemben preboj za neplodne ženske.

Porod se je zgodil minuli mesec. Tako novopečena mama kot novorojenček se počutita dobro in sta zdrava. Porod je potekal s pomočjo carskega reza v 31. tednu nosečnosti. Novorojenček je ob porodu tehtal 1,78 kilograma.

Neimenovana Švedinja ima genetsko pogojen Rokitansky sindrom, kar pomeni, da se je rodila brez maternice, medtem ko so njeni jajčniki normalno razviti. Maternico 61-letne ženske, ki je bila tesna družinska prijateljica in že več let v menopavzi, so 36-letnici presadili lani v 10-urni operaciji. Leto dni po presaditvi so jih v maternico vsadili zarodek, tri tedne kasneje pa je bil test nosečnosti pozitiven.

Z Rokitansky sindromom se rodi ena deklica na 4500 rojenih deklic. Ženske s tem sindromom ali tiste, ki so jim zaradi zdravstvenih razlogov odstranili maternico, so lahko otroke doslej posvojile ali dobile naraščaj prek nadomestnih mater, kar pa v številnih državah zaradi etičnih, zakonskih in verskih razlogov ni dovoljeno.

Neimenovana Švedinja je ena od devetih ženskih, ki so jim presadili maternico od še živeče donatorke in edina doslej, ki je rodila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.