Potrošnike in nekatere zdravnike želijo prepričati, da prenehajo s tem

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Z raziskavo marsikaj obrnili na glavo...
Oglej si celoten članek

Terapije s probiotiki oziroma dobrimi bakterijami so vse bolj v rabi, čeprav v zadnjem času različne študije ugotavljajo njihovo neučinkovitost. O nedavnih izsledkih izraelskih znanstvenikov, da uživanje probiotikov oziroma hrane, bogate z “dobrimi bakterijami”, na telo nima skoraj nikakršnega učinka, smo na našem portalu že pisali, tokratni študiji pa sta se ukvarjali s protibiotično terapijo pri otrocih. 

Ne deluje in pika

Dva veliki študiji iz ZDA in Kanade zaključujeta, da probiotična terapija proti driski, bruhanju in bolečinam v trebuhu pri otrocih ne deluje, povzema Reuters. 

Otrokom v starosti od treh mesecev do štirih let so pet dni dajali najbolj znan sev Lactobacillus rhamnosus in ugotovili, da kar se simptomov tiče, ni bilo razlike med tistimi, ki so medtem prejemali placebo. Za tem so dodali še druge probiotike in učinkov še vedno ni bilo. "Noben od omenjenih obširnih in kvalitetno opravljenih preskusov ni podprl uporabe probiotikov, ki vsebujejo L. rhamnosus pri zdravljenju zmernega do hudega gastroenteritisa pri otrocih," je za New England Journal of Medicine, kjer je bila raziskava objavljena, dejal dr. J. Thomas LaMont iz medicinskega centra v Bostonu.

V človeškem prebavnem traktu je na tisoče  bakterij in za mnoge od njih velja, da pomagajo pri prebavi. Čeprav so zdravniki šele na začetku razumevanja njihovega medsebojenga delovanja, se probiotiki danes prodajajo na podlagi ideje, da se bolezen, kot je gastroenteritis, da pozdraviti z uvedbo dodajanja dobrih bakterij v telo.

Gastroentritis, ki je vnetje sluznice želodca in črevesja povzročajo različni norovirusi, kar je še posebej velik problem pri majhnih otrocih, zlasti v revnih državah, kjer je drugi najpogostejši vzrok smrti na svetu pri mlajših od pet let.

Učinkovitega zdravljenja še ni, zdravniki tako danes svetujejo glede ukrepov za preprečevanje dehidracije in ob tem opozarjajo, da ti otroci ne hodijo naokrog in prenašajo bolezni, dokler ta ne mine samo od sebe.

Zdravnike bo težko prepričati...

Rezultati nekaterih manjših in slabo nadzorovanih študij so sicer prepričali nekatere bolnišnice in zdravstvene organizacije, da sprejmejo zdravljenje s probiotiki, katerih industrija je trenutno vredna 47 milijard ameriških dolarjev, še navaja Reuters. "Moja institucija uporablja probiotike. To je del njihovih priporočil za zdravljenje driske pri otrocih, "pravi dr David Schnadower, soavtor v ameriški študiji. " Upam, da se jih bo na osnovi najnovejših raziskav dalo prepričati, da prenehajo s tem. Problem je v tem, da gre za negativno študijo. Zdravnike bo zato težko prepričati, da prenehajo z nečim, česar so vajeni. To bo težka bitka, čeprav so rezultati jasni,"  je dejal pravi David Schnadower, direktor Oddelka za urgentno medicino otrok v Cincinnatiju v Ohiu.

Raziskava v ZDA, ki so ji izvedli v desetih pediatričnih oddelkih nujne pomoči, je vključevala 971 otrok. Povprečno trajanje driske je bilo pri tistih, ki so prejemali probiotike 49.7 ur in  50,9 pri placebu.

Na ostale družinske člane otrok zdravljenih s probiotiki se je bolezen razširila v enajstih odstotkih in na 14 odstotke od tistih, ki so prejemali placebo. V kanadski študiji je bilo trajanje driske in enako, v raziskavo je bilo vključenih 886 otrok. Izjeme so v bruhanju, ki je bilo pogosteje v "probiotični skupini."

Spodbujanje dejstev na osnovi slabo nadzorovanih študij

"Ravno poraba probiotikov v povezavi z gastroenteritisom je glavni ciljni probiotičnega oglaševanja," pravi Dr. Stephen Freedman, profesor pediatrije na zdravstveni šoli Cumming Univerze v Calgaryju, ki je vodil kanadsko študijo.

Sicer Freedman in Schnadower dodajata, da raziskavi ne pomenita, da so probiotiki slabi, saj študije škodljivosti niso dokazale. Avtorja poudarjata, da bi bilo treba glede akutne driske preveriti še druge probiotike.

Norovirusi: Širijo se kot požar Norovirusi: Tako dolgo ostanite doma

Sicer bi bilo treba pri takšnih boleznih, predvsem če so posredi otroci, temeljito preveriti dejstva in šele nato spodbujati določene sestavine, je dejal Lamont. "Slaba novica je, da ni čarobne tabletke, s katero bi se dalo preprečili bruhanje ali drisko. Dobra novica je, da imajo potrošniki sedaj več informacij o tem,"  je dodal. 

Pogosta za ta čas Spoznajte trebušno gripo

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:00 27. November 2018.

    Zelo zanimive so mi "znanstvene" študije. Saj se spomnimo, paradižnik rakotvoren; paradižnik najboljši antioksidant. Očitno so študije delane na sistem …

  • 12:05 26. November 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.