Zdravje > Aktualno
11136 ogledov

Spoznajte trebušno gripo

Trebušna gripa Profimedias
Trebušna gripa je bolezen, ki prizade ne sluznico prebavnega trakta in povzroči bruhanje ter drisko.

Noroviroza ali laično trebušna gripa je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti se prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode ali z dotikanjem kontaminiranih površin. Virus povzroča vnetje želodca in / ali črevesja, kar imenujemo akutni gastroenteritis.

Čeprav jo imenujemo trebušna gripa, bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe. Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( Nijz) gre pri tej bolezni za oroviruse (rod Norovirus, družina Kalicivirusi), skupino sorodnig, enovijačnih RNA virusov brez ovojnice.

Način prenosa 

Straniščna školjka je ''tekočih dneh'' najboljši prijatelj v vsakem trenutku ... | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Okužimo se lahko ob neposrednem stiku z bolnikom ali posredno prek okužene vode, hrane ali predmetov v skupni rabi: "Z norovirusi se okužimo "fekalno oralno" (prenos iz blata v usta),ob neposrednem stiku z blatom in/ali izbruhanino. Okužimo se lahko z zaužitjem kontaminirane hrane in pijače, z dotikanjem kontaminiranih površin ter s telesnim stikom z okuženimi. Norovirusi se pogosto prenašajo v dnevnih centrih, šolah, vrtcih, zdravstvenih ustanovah, domovih starejših občanov ter na območjih, kjer se pojavlja večje število ljudi."

Doba inkubacije

Čas od okužbe do pojava bolezni je običajno od 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopoma.

Bruhanje je prvi znak bolezni

Najpogostejši znaki okužbe so: driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine; bolnik ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu.

Bruhanje je pogosto prvi oziroma tudi vodilni znak bolezni. Driska je vodena in brez primesi krvi ali sluzi. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. Težji potek okužb je pri majhnih otrocih, starejših osebah in osebah, ki se zdravijo v bolnici.

Bolezen se začne nenadno, težave navadno nastopijo 1-2 dni po okužbi ter trajajo od 1 do 10 dni. Če je bruhanje in odvajanje tekočega blata zelo pogosto in bolnik ne more sproti nadomestiti izgubljene tekočine, se lahko pojavijo tudi znaki dehidracije, kot so žeja, suha usta ter temen urin, pri otrocih lahko opazimo še upadle oči ter suhe pleničke.

Dovzetnost za okužbo

Najbolj dovzetni za okužbo so predvsem mlajši otroci, starejši odrasli in ljudje s kroničnimi boleznimi. 

Veliko otrok bo umrlo zaradi tako vsakdanje težave, kot je driska. (Foto: Reuter | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Norovirus je lahko prisoten v blatu še preden se pojavijo prvi znaki obolenja. Prav tako virus ostane prisoten v blatu še 14 dni ali dlje po prenehanju driske. Največja možnost za prenos virusa obstaja ob začetku bolezni in prvih nekaj dni po ozdravitvi.

Zdravljenje

Specifičnega zdravila za zdravljenje okužb z norovirusi ni. Zdravljenje je podporno in vključuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov. V lekarnah so na voljo tudi pripravki za nadomeščanje elektrolitov. Če bolezen ni huda, bolniku za pitje (lahko tudi po žličkah) ponujamo vodo, razredčen sok ali malo sladkan čaj, v primeru pogostega bruhanja ali odvajanja blata pa pridejo v poštev tudi peroralne rehidracijske raztopine.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.