Probiotiki: Z raziskavo marsikaj obrnili na glavo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najnovejša raziskava ugotavlja, da po nepotrebnem zapravljamo denar.
Oglej si celoten članek

Gre za eno najpodrobnjših analiz o vplivu sicer zelo popularnih probiotokov. Kot je znano, se jih priporoča zaradi terapevtskega učinka na črevesje, izraelski raziskovalci pa sedaj ugotavljajo, da uživanje probiotikov oziroma hrane, bogate z “dobrimi bakterijami”, ne učinkuje na telo. 

Znanost Probiotiki: Najnovejša slovenska raziskava

Znanstveniki inštituta Weizmann v Izraelu so za 25 prostovoljcev ustvarili poseben koktaj iz enajstih najpogosteje uporabljenih "dobrih bakterij," ki so ga raziskovanci uživali mesec dni.  Sledil je zelo natančen pregled njihovega črevesja -  kirurško so jim odvzeli vzorce s tankega in debelega črevesja.

Magazin 5 mitov o probiotikih

Vse so obrnili na glavo

Tim strokovnjkov je pri teh prostovoljicih preverjal, kako so se te dobre bakterije kolonizirale (naseljevale) in ali so imele kakšen vpliv ne delovanje črevesja. Pri polovici sodelujočih  je probiotik po zaužitju takoj zapustil telo, pri drugih so se te bakterije sicer zadržale nekaj časa, čeprav so nekoliko pozneje, ne da bi učinkovale, skupaj z mikrobi zapustile telo.

Raziskovalci  opozarjajo, da bi probiotiki prihodnosti morali biti prilagojeni vsakemu posamezniku. "Ker je v vsakem človeškem črevesu povsem edinstvena mešanica mikroorganizmov, je nemogoče pričakovati, da bi enak probiotik enako učinkoval na vsakogar," je za BBC pojasnil član raziskovalcev dr. Eran Elina. "Kupovati probiotike v trgovinah in pričakovati, da bodo ugodno vplivali na črevesje, je za večino ljudi povsem nesmiselno," je še dodal. 

Magazin Probiotiki: Kateri zares delujejo?

Uživanje ob antibiotkih povzroča stranske učinke

V raziskavi so preverili tudi, kako probiotiki učinkujejo ob uživanju antibiotikov. Velja namreč, da bi naj uživanje probiotikov pomagalo znova vzpostaviti ravnovesje v črevesni flori. Omenjena izraelska  raziskava je pokazala, da probiotiki pri tem ne pomagajo in celo zavirajo to ravnovesje. " V nasprotju s splošno sprejetim prepričanjem, da so probiotiki neškodljivi in celo zdravi, naši rezultati kažejo na to, da njihovo uživanje ob antibiotikih povzroča neugodne stranske učinke," je še povedal raziskovalec in dodal, da utegnejo imeti izsledki njihove raziskave, objavljene v reviji Cell, dolgoročne učinke.

test Test: So probiotiki zavajanje potrošnikov?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • vec
    12:50 11. September 2018.

    Najboljši probiotik je psušena, popražena in zmleta korenina rastline dandelion. Sam ne kj dost ukul gavort, ker poj bodo še ...

  • 11:33 11. September 2018.

    Še malo pa bodo dokazali da tudi cepiva in druge stvari niso tako dobre kot nam pravijo. Ampak do takrat ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.