Prvi primer okužene nosečnice v Evropi

Foto: EPA
Foto: EPA
V Španiji so potrdili prvi primer okužbe z virusom zika pri nosečnici.
Oglej si celoten članek

Okužena je ženska v Kataloniji, ki se je nedavno vrnila iz Kolumbije, kjer se je najverjetneje okužila, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili s španskega ministrstva za zdravje.

Vsi prišli iz tujine

V Španiji so doslej potrdili sedem okužb z ziko. Vsi primeri so "uvoženi", kar pomeni, da je do okužbe prišlo v tujini. Vsi okuženi se tudi dobro počutijo. Primerov okužb v sami Evropi doslej niso zabeležili.

Simptomi okužbe z virusom zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes, so sicer relativno blagi, a sumijo, da je povezan s porastom primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo.

V Sloveniji virusa niso zaznali

Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom zika. Ta območja so načeloma v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku. Lani pa se je virus pričel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo.

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.