Zdravje > Aktualno
5 ogledov

Prvi primer okužene nosečnice v Evropi

Zika EPA
V Španiji so potrdili prvi primer okužbe z virusom zika pri nosečnici.

Okužena je ženska v Kataloniji, ki se je nedavno vrnila iz Kolumbije, kjer se je najverjetneje okužila, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili s španskega ministrstva za zdravje.

Vsi prišli iz tujine

V Španiji so doslej potrdili sedem okužb z ziko. Vsi primeri so "uvoženi", kar pomeni, da je do okužbe prišlo v tujini. Vsi okuženi se tudi dobro počutijo. Primerov okužb v sami Evropi doslej niso zabeležili.

Simptomi okužbe z virusom zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes, so sicer relativno blagi, a sumijo, da je povezan s porastom primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo.

V Sloveniji virusa niso zaznali

Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali biva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom zika. Ta območja so načeloma v Afriki, jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku. Lani pa se je virus pričel širiti tudi po državah Srednje in Južne Amerike. Najhuje je prizadel Brazilijo.

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.