Raziskave: Zato je tako pomembno, kdaj jemo

Foto: Profimedia
Pomemben del zdrave prehrane.
Oglej si celoten članek

Tisti, ki uživajo štiri obroke na dan, to so zajtrk, kosilo, večerja in vmes še malica, imajo boljše delovanje telesne presnove in boljši občutek sitosti, kar pomeni, da se ne prenajedajo.

Pozor Že en dan prenajedanja lahko ogrozi zdravje

S takšnim prehranjevanjem znižamo tudi vsebnost maščob v krvi, ugodno vplivamo na nivo sladkorja v krvi in si hkrati zagotovimo še dovolj hranil in energije.

Stalno poln želodec

"Zdravo je pojesti toliko obrokov, da imamo stalno ravno prav poln želodec. S tem se izognemo možnosti, da bi pojedli preveč za en obrok. Raziskave kažejo, da manjkajoči obroki povzročijo, da pri naslednjem obroku pojemo več in izberemo manj kakovostno hrano. Ob izpuščenem obroku telo izgubi energijo in jo z varovalnimi presnovnimi mehanizmi nadomesti s shranjevanjem vsega, kar pojemo pri naslednjem obroku," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Čas obroka odloča o nabiranju kilogramov

Najpomembnejše pri vsem je to, da ne izpuščamo zajtrkov, kar je še posebej pomembno, če se želimo znebiti odvečnih kologramov. Na nacionalnem portalu prehrana. si dodajajo, da se hrana, ki jo zaužijemo ob različnih urah dneva, metabolizira nekoliko drugače in glede na čas obroka različno prispeva k nabiranju ali izgubi odvečnih kilogramov: "Bo že držalo, da odvečne kalorije v kateremkoli delu dneva prispevajo k nabiranju maščob, toda izpuščanje zajtrkov in uživanje največjih obrokov v drugi polovici dneva lahko vso situacijo še dodatno poslabšajo," opozarjajo slovenski strokovnjaki. 

Nutricionistka Nutricionistka: "Pri zajtrku veljata dve pomembni pravili"

Tiste z obilnejšim zajtrkom precej uspešnejše

Da to drži, dokazujejo tudi zadnje študije. Slovenski portal o hrani in prehrani tako povzema raziskavo z dvema skupinama žensk, ki so imele prekomerno telesno maso. Omenjene ženske so dnevno zaužile enako količino kalorij (1400 kcal) in hranil, le da je prva skupina polovico dnevnih kalorij zaužila za zajtrk (700 kcal), ki mu je sledilo manjše kosilo (500 kcal) in lahka večerja (200 kcal). Druga skupina se je prehranjevala po obrnenem vzrorcu; zajtrk je bil skromen (200 kcal), sledilo je srednje veliko kosilo (500 kcal) in obilnejša večerja, ki je vsebovala 700 kalorij.

Foto: Shutterstock jajca, zajtrk Rezultati so pokazali, da so ženske zaradi manjše količine zaužitih kalorij izgubljale kilograme v obeh skupinah, vendar je bila druga skupina upešnejša: "Po treh mesecih je skupina z velikim zajtrkom izgubila 2,5 krat toliko mase kot skupina z veliko večerjo, veliko boljša pa je bila tudi njihova krvna slika (trigliceridi v krvi, glukoza v krvi in inzulinska rezistenca), " ugotavlja raziskava. 

Podobne rezultate so dobili tudi po raziskavi, kjer sta dve skupini udeležencev glavni obrok zaužili za kosilo oziroma večerjo. Skupina, ki je največji obrok zaužila za kosilo, je veliko lažje izgubljala in vzdrževala telesno maso, kot udeleženci, ki so največji obrok pojedli v času večerje.

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.