Različni scenariji do leta 2050

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Strokovnjake je zanimalo, kaj bi za svet pomenile nekatere spremembe v naši prehrani ...
Oglej si celoten članek

Če bi se cel svet prehranjeval s strogo vegansko dieto, bi do leta 2050 prihranili 8,1 milijona prezgodnjih smrti, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Če bi naredili majhno spremembo in na teden pojedli 300 gramov rdečega mesa manj, bi do leta 2050 na ta račun preprečili več kot pet milijonov prezgodnjih smrti.

Do teh izsledkov so prišli strokovnjaki z oxfordske univerze, ki so v raziskavi izračunali tudi prihranke v gospodarstvu ob morebitnem veganstvu vseh Zemljanov ali ob manjšem uživanju rdečega mesa. Raziskavo so objavili v reviji Pnas.

Štirje scenariji

Strokovnjaki so v raziskavi preučili štiri različne scenarije do leta 2050. Po enem scenariju se ne bi spremenilo nič, po drugem bi bili vsi vegani, po tretjem bi bili vegetarijanci, po četrtem pa bi pojedli na teden 300 gramov rdečega mesa manj.

Največ življenj (8,1 milijona) bi rešila stroga veganska dieta, saj bi preprečila mnoge smrti zaradi srca in ožilja, raka in drugih bolezni povezanih z debelostjo, ugotavljajo strokovnjaki. Sledi vegetarijanska dieta, ki bi prihranila 7,4 milijona življenj. Ta dva scenarija bi bila najbolj koristna tudi za naše okolje, z vegetarijansko prehrano bi za 63 odstotkov zmanjšali sproščanje emisij v okolje, z vegansko pa kar za 70 odstotkov. S scenarijem s 300 grami bi zmanjšali sproščanje emisij za 30 odstotkov. Koristi z vidika zdravstvenega sistema pa bi znašale od 700 do tisoč milijard dolarjev na leto.

“Nauravnotežena prehrana s prekomernim uživanjem mesa je krivec za veliko primerov izgube zdravja,” so povedali avtorji raziskave. “Poleg tega je prehranski sistem odgovoren za več kot četrtino emisij in je eden od poglavitnih razlogov za podnebne spremembe,” so dodali. 

Foto: Žurnal24 Ekološki kmetje pravijo, da je povpraševanje po njihovih izdelkih veliko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 19:41 28. Marec 2016.

    jogurti, siri, zdaj me že to šopajo, da ne smem. Mal manj mesa, recmo pol manj kot ga v povprečju, …

  • Vegeterianska prehrana ima vse kar telo potrebuje, večji problem pa je veganska hrana in sicer pri vitaminu B12. Sej se …

  • mph
    18:56 28. Marec 2016.

    Ničesar ni v mesu praktično, kar ne bi mogla nadomestiti jajca, jogurti, siri, ... Morda tudi včasih meso ni ubijalo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.