Zdravje > Prehrana
96 ogledov

Različni scenariji do leta 2050

Klavnica Shutterstock
Strokovnjake je zanimalo, kaj bi za svet pomenile nekatere spremembe v naši prehrani ...

Če bi se cel svet prehranjeval s strogo vegansko dieto, bi do leta 2050 prihranili 8,1 milijona prezgodnjih smrti, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Če bi naredili majhno spremembo in na teden pojedli 300 gramov rdečega mesa manj, bi do leta 2050 na ta račun preprečili več kot pet milijonov prezgodnjih smrti.

Do teh izsledkov so prišli strokovnjaki z oxfordske univerze, ki so v raziskavi izračunali tudi prihranke v gospodarstvu ob morebitnem veganstvu vseh Zemljanov ali ob manjšem uživanju rdečega mesa. Raziskavo so objavili v reviji Pnas.

Štirje scenariji

Strokovnjaki so v raziskavi preučili štiri različne scenarije do leta 2050. Po enem scenariju se ne bi spremenilo nič, po drugem bi bili vsi vegani, po tretjem bi bili vegetarijanci, po četrtem pa bi pojedli na teden 300 gramov rdečega mesa manj.

Največ življenj (8,1 milijona) bi rešila stroga veganska dieta, saj bi preprečila mnoge smrti zaradi srca in ožilja, raka in drugih bolezni povezanih z debelostjo, ugotavljajo strokovnjaki. Sledi vegetarijanska dieta, ki bi prihranila 7,4 milijona življenj. Ta dva scenarija bi bila najbolj koristna tudi za naše okolje, z vegetarijansko prehrano bi za 63 odstotkov zmanjšali sproščanje emisij v okolje, z vegansko pa kar za 70 odstotkov. S scenarijem s 300 grami bi zmanjšali sproščanje emisij za 30 odstotkov. Koristi z vidika zdravstvenega sistema pa bi znašale od 700 do tisoč milijard dolarjev na leto.

“Nauravnotežena prehrana s prekomernim uživanjem mesa je krivec za veliko primerov izgube zdravja,” so povedali avtorji raziskave. “Poleg tega je prehranski sistem odgovoren za več kot četrtino emisij in je eden od poglavitnih razlogov za podnebne spremembe,” so dodali. 

Ekološki kmetje pravijo, da je povpraševanje po njihovih izdelkih veliko. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 7
  • McClain 19:41 28.marec 2016.

    jogurti, siri, zdaj me že to šopajo, da ne smem. Mal manj mesa, recmo pol manj kot ga v povprečju, pa bo vse ok. Jsaz ga imam 1x/teden vrh glave

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:06 28.marec 2016.

    Vegeterianska prehrana ima vse kar telo potrebuje, večji problem pa je veganska hrana in sicer pri vitaminu B12. Sej se ga da z dodatki dobit sam je pa res da ima ena struja B12 dodatkov hudo pomanjkljivost pri absorbciji. Vse ...prikaži več se da ampak se da ampak se je treba fejst pozanimat. Tist k misl ok dons bom nehu meso jest vse ostalo bom pa jedu isto k prej se največkrat ušteje. Ne treba je mal premislt zadevo.

  • mph 18:56 28.marec 2016.

    Ničesar ni v mesu praktično, kar ne bi mogla nadomestiti jajca, jogurti, siri, ... Morda tudi včasih meso ni ubijalo kot danes, ko je meso nabasano s vsemi možnimi hormoni, antibiotiki in drugimi kemikalijami.