S salmonelo okužena tudi perutnina

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Le dober mesec po tem, ko je zaradi salmonele umrl deček iz Bregane, je hrvaško javnost razburila nova afera. Tokrat gre za okuženo perutnino.
Oglej si celoten članek

Hrvaški mediji poročajo, da so primer odkrili v istem času, kot je izbruhnila afera z okuženimi jajci iz Poljske, a pristojni organi o tem hrvaške javnosti niso obvestili. Gre za okužene piščančje fileje iz enega od trgovskih centrov v Zagrebu.

PREBERITE ŠE:

Foto: RASFF Objava na RASFF Vesti o okuženem mesu niso objavili hrvaški organi, ampak so 11. novembra to storili pri Evropskem sistemu hitrega obveščanja o oporečnih živilih in krmi (RASFF). Iz objave je razvidno, da je bila analiza narejena 20 dni pred objavo, t. j. 21. oktobra. 

S hrvaškega ministrstva za kmetijstvo so za Jutarnji list povedali, da je Hrvaška kot članica RASFF organizacijo obvestila, da je eden od hrvaškh trgovcev 21. oktobra testiral piščančje meso iz Poljske in potrdil prisotnost salmonele. 

"Tej perutnini je pred potrjenimi laboratorijskimi testi potekel rok veljavnosti, zato je na tržišču 
ni več, infomracija se azradi tega v sistemu RASFF klasificira samo kot 'obvestilo za informacijo' in ne kot 'opozorilo'. Te perutnine na tržišču ni," so za Jutarnji povedali na ministrstvu. 

Foto: Profimedia Salmonela Kako se okužimo s salmonelo

Bakterije salmonele povzročajo črevesno nalezljivo bolezen, ki ji pravimo salmeneloza. 

"Bolezen se prenaša z živali neposredno ali posredno oz. tudi s stikom z okuženimi in obolelimi osebami," pišejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. S salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina in jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Bolnik oz. okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oz. v okolje in na druge ljudi. Teoretično bi se lahko okužili tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko.

Doba inkubacije, t.j. čas od okužbe do začetka bolezni, traja od šest do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur. Okužba je nevarna zlasti za bolnike, starejše in otroke.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.