Situacija obrnjena na glavo, največ okuženih je starih ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slika starostne skupine bolnikov popolnoma drugačna kot pred dvema mesecema.
Oglej si celoten članek

Podatki o pozitivno testiranih na okužbo z virusom covid-19 kažejo, da je zadnji porast okužb zajel povsem druge starostne skupine kot v času najhujše epidemije aprila in maja. 

Po podatkih portala Sledilnik.org, kjer zbirajo in analizirajo podatke o okužbah v Sloveniji in širše v Evropi, se okužbe v Sloveniji v zadnjih dneh najpogosteje pojavljajo v dveh starostnih skupinah: med 25 in 34 leti in med 35 in 44 leti. Po dosegljivih podatkih pa se je v zadnjih dneh krepi tudi delež okuženih v kategoriji do 24 let. 

Nasprotno pa so bile po 15. juniju do včeraj ugotovljene le tri okužbe pri starejših od 65 let, ki velja za najbolj rizično starostno skupino in pri kateri so zapleti s potekom bolezni najbolj kritični. Včeraj pa so bile pri starejših odkriti štirje primeri.

Covid-19 Takšno je stanje okužb na hrvaški obali

Strokovnjakinja opozarja: seznam ukrepov bo kmalu izčrpan

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je sicer v sredo opozorila, da število primerov okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji narašča po eksponentni krivulji. Ob tem je izpostavila, da se dnevno število primerov bliža meji, ko slovenska epidemiološka služba zaradi omejenega števila epidemiologov ne bo več zmogla tekoče preverjati vseh stikov okuženih.

Beovićeva je opomnila, da je virus še prisoten in smo ljudje nanj občutljivi, podatki, da slabi, pa so na trhlih temeljih. Zato bo po njenem mnenju v družbi treba najti način življenja, ki bo preprečeval širjenje okužbe, ne bomo pa s tem povzročali prevelike ekonomske škode, ki bi vodila v revščino.

Slovenijo glede širjenja okužb z novim koronavirusom ogroža predvsem prehajanje meja, druženja, prenosi v družinah in na delovnih mestih ter v dijaških ali samskih domovih.

Tu je izpostavila, da Slovenijo glede širjenja okužb z novim koronavirusom ogroža predvsem prehajanje meja, druženja, prenosi v družinah in na delovnih mestih ter v dijaških ali samskih domovih. "Nimamo zdravila ne cepiva proti novemu koronavirusu. Edina rešitev so torej telesna razdalja, higiena, uporaba mask, pa tudi, da ne silimo v gnečo, ne na turističnih potovanjih, prireditvah," je dodala Beovićeva.

Opozorila je, da bo k obsežnosti drugega vala epidemije novega koronavirusa prispeval vsak posameznik prav z upoštevanjem preventivnih ukrepov. Ob tem je opozorila, da bo seznam možnih ukrepov za omejevanje epidemije počasi izčrpan, tako se že pojavljajo ideje o večjih zapiranjih. "To so res skrajni ukrepi, ki bi nas pahnili v revščino. Zato je pametno nositi masko in držati telesno razdaljo," je opomnila.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • mph
    13:51 4. Julij 2020.

    Množične zabave delajo svoje, kmalu bo še polno drugih.

  • 10:49 4. Julij 2020.

    Madona, je ta virus pameten. Prvo se spravi na starejšo populacijo, sedaj na mlajšo. Potrebujem samo že znanstveno razlago, kako …

  • 10:18 4. Julij 2020.

    "oprast okućb' a mi to nepismen novinar lahko prevedeš?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.