Svet
57666 ogledov

Takšno je stanje okužb na hrvaški obali

Hrvaška obala
1/3
Ne glede na rekordno slabe podatke o novih okužbah na Hrvaškem, je njihova obala relativno varna, nekateri deli pa celo varnejši kot Slovenija.

Na Hrvaškem so včeraj ob dveh popoldne sporočili najslabše podatke doslej, saj so dan prej potrdili 96 novih okužb, kar je enako kot 1. aprila, poleg tega pa sta dva okužena umrla, kar se 1. aprila ni zgodilo.

Pozor, od polnoči veljajo spremembe pri prehodu meje, to morate imeti s seboj, če prihajate s Hrvaške, sicer vas lahko doleti karantena.

A čeprav je kazalnik aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev na Hrvaškem že 17,9 in tako skoraj na tretjini poti proti rdečemu seznamu (meja za varno državo je deset, za nevarno pa 40), je, če pogledamo podrobneje, večina države epidemiološko varne, to pa velja za celotno obalo.

Za lažjo orientacijo, ta kazalnik je v Sloveniji trenutno 6,5, meja za varno državo je deset.

Istra ima kazalnik 3,4, Reka z Opatijo, Crikvenico, Krkom, Cresom, Lošinjem in Rabom (Primorsko-goranska županija) ima kazalnik sedem. V tej županiji je kar med okuženimi vštetih kar nekaj mornarjev, ki jih rutinsko testirajo pred odhodkom in po prihodu z ladje. Podoben kazalnik (7,1) ima Zadrska županija (južni del Paga, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Biograd na moru, Pakoštane).

Ličko-senjska županija, ki obsega Senj in Karlobag ter severni del Paga (Novalja in Zrće), je med boljšimi, saj ima le 2,2 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev, zelo dolgo pa niso imeli nobene okužbe.

Šibeniško-kninska županija (obala od Pirovca do Rogoznice) ima kazalnik 6,0, Splitsko-dalmatinska (Split, Makarska, Brač, Hvar, Vis) 8,3, Dubrovniško-neretvanska (Korčula, Pelješac, Mljet, Lastovo) pa 9,1.

Prav pri južni Dalmaciji precejšne tveganje predstavljajo turisti iz Bosne in Srbije, kjer je epidemiološka situacija alarmantna, Hrvaška pa je obiskovalcem iz teh dveh držav na široko odprla meje.

Ne glede na podatke o številu okužb v posameznih krajih pa je mogoče okužbo z novim koronavirusom učinkovito preprečevati z zmanjševanem števila tesnih stikov, ohranjanjem fizične razdalje do drugih ljudi ter dosledno higieno (umivanje in razkuževanje) rok.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • valter4 19:27 04.julij 2020.

    A kaksnih okuzbah, a kot pri Novaku Đokovicu ko si enkrat pozitiven in drugic ne, a o teh okuzbah govorite

  • Detel5ica 11:59 04.julij 2020.

    Znano je da hrčki skrivajo podatke, zaradi turizma. Dejansko je 3x več okuženih

  • stromar 08:25 04.julij 2020.

    Zadnji vikend sem bil na SLO obali in RH obali Umagu in Poreču in je ogromna razlika, pri nas nora gužva in pozabi na ukrepe, v RH po 5m in več narazen in tudi prazne plaže, le v gostinskih obratih ...prikaži več in drugje, razen javni prevoz, ne uporabljajo mask, razen nekateri slovenci v trgovinah, razkužila pa povsod