Slovenija
4211 ogledov

Agencija potovanja v rumeno državo ne bo odpovedala

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust
Turistične agencije v prvi vrsti potnike peljejo v države z zelenega seznama.

Premeščanje držav med zelenim, rumenim in rdečim seznamom epidemiološko (ne)varnih držav povzroča kar nekaj težav tistim, ki načrtujejo potovanja ali dopust. V turističnih agencijah potovanja v države z rumenega seznama, med katerimi bo od sobote tudi Hrvaška, izvajajo, v primeru pomislekov svojih strank pa z njimi iščejo individualne rešitve.

Turistične agencije v prvi vrsti potnike peljejo v države z zelenega seznama. "Te destinacije so varne in imajo podobno epidemiološko sliko, kot je pri nas," so spomnili v turistični agenciji Palma. V primeru organizacije potovanja v državo, ki se je znašla na rdečem seznamu, potnikom omogočijo odpoved potovanja in počitnic ter z njimi skupaj poiščejo najboljšo rešitev.

Rumeni seznam pomeni večjo previdnost

Vmesni rumeni seznam pa sicer še vedno omogoča potovanje, a s povečano previdnostjo. "Tukaj se posvetimo vsaki stranki posebej," so povedali v Palmi. V primeru spremembe gostom pomagajo z iskanjem nadomestnih možnosti, vsakodnevno tudi sledijo vsem navodilom in so v stiku z ministrstvom za zunanje zadeve in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

Potovanje covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

V Turistični agenciji Sajko prav tako gostom sproti pojasnjujejo, da umestitev Hrvaške na rumeni seznam za slovenskega gosta ne pomeni karantene ob povratku, pač pa kvečjemu dokazovanje mejnim organom, da so res dopustovali na Hrvaškem. "Iz Slovenije na Hrvaško in nazaj lahko torej slovenski gost potuje normalno," je poudaril direktor Milan Sajko.

"Hrvaška obala je še zelo varna"

"Sami ocenjujemo, da je počitnikovanje na hrvaški obali še vedno zelo varno, saj na večjem delu obale zaenkrat okužb ne beležijo. Tudi zaradi manjše gneče v hotelih, v mestih in na plažah je tam veliko lažje zagotavljati socialno distanco," je spomnil Sajko.

Tistim strankam, ki ne morejo na počitnice na destinacije, kamor se potovanje odsvetuje zaradi epidemiološke slike, pa v Turistični agenciji Sajko omogočajo brezplačno prestavitev na drug termin oziroma vračilo denarja v skladu z veljavno zakonodajo. "Najpogosteje se s strankami dogovorimo za koriščenje vplačane rezervacije v drugem terminu," je pojasnil Sajko.

V vseh turističnih agencijah trenutno največ rezervacij beležijo za Slovenijo, ki po opažanju Palme "v najbolj želenih in obiskanih središčih že poka po šivih". Prav tako tradicionalno priljubljena ostaja hrvaška obala, pa tudi Grčija oz. njeni otoki, saj je ta država na zelenem seznamu, gostje pa lahko z letalom tja odpotujejo neposredno iz ljubljanskega letališča.

Avgusta tudi v Skandinavijo, na Baltik

V turistični agenciji Relax na seznam priljubljenih destinacij dodajajo še Črno goro, Turčijo, Egipt in Tunizijo. V Sajku pa trenutno goste peljejo tudi v Avstrijo, "v avgustu pa ob nespremenjeni epidemiološki sliki po Evropi načrtujemo tudi že kakšno potovanje proti Skandinaviji, Baltskim deželam, Švici," je dejal Sajko.

Potovanje po baltskih državah | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Epidemija bolezni novega koronavirusa bo sicer agencije letos močno udarila. "O konkretnih številkah težko govorimo, saj smo na začetku sezone in je veliko odvisno od tega, kako se bo vse skupaj odvijalo v naslednjih dveh mesecih," so navedli v Palmi. Trenutno poslujejo z zmanjšanim številom zaposlenih, a skušajo ohranjati čim več delovnih mest.

Za polovico manjši promet kot lani

Glede prejete državne pomoči v Palmi poudarjajo, da jo cenijo. "Vendar je le delo tisto, ki lahko ohranja delovna mesta in dober poslovni rezultat. Želimo si delati in ustvarjati, to je tisto, kar najbolje znamo," so izpostavili.

V Relaxu pa bo po prvih ocenah letošnji obseg prometa več kot 50 odstotkov manjši glede na leto 2019. Polovica zaposlenih je še vedno na čakanju, zaenkrat pa niso odpustili še nikogar. "Glede na trenutno stanje koronske krize obseg državne pomoči še zdaleč ni dovolj," so prepričani v tej turistični agenciji.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • sam1 14:31 03.julij 2020.

    Vse to je OK,ampak naj vsi ti zbiralci denarja prevzamejo tudi stroške zdravljenja tistih,ki se z njihovih bookingov vrnejo okuženi.....