Slovenija
57263 ogledov

To morate od polnoči imeti s seboj, če se vračate s Hrvaške

Aleš Hojs Saša Despot
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, kako bo potekal nadzor na meji, na katere mejne prehode mora kdo in kakšna dokazila morate imeti ob prihodu s Hrvaške.

Vlada je odločila, da se bodo odločbe o karanteni vročale na mejnih prehodih, nov režim je stopil v veljavo opolnoči. Prve večje zastoje minister za notranje zadeve Aleš Hojs pričakuje že za soboto, saj se je v zadnjih 14 dneh povprečno izdanih po 500 karantenskih odločb na dan, za konec tedna pa od 1200 do 1300. "Namesto, da bi čakali v karanteni, bodo pol ure ali eno uro čakali na mejnem prehodu," je povedal Hojs. 

"Z novim režimom, ki se vzpostavlja jutri, se ne zmanjšuje število mejnih prehodov, na katerih lahko državljani prestopajo slovensko-hrvaško mejo. Določili pa smo tiste mejne prehode, na katerih lahko v Republiko Slovenijo vstopajo tisti, ki vedo, da jih čaka karantena," je pojasnil Hojs. 

"Če veste, da vas čaka karantena, od danes veste, na katerih mejnih prehodih lahko vstopite v Republiko Slovenijo. S Hrvaško so to štirje mejni prehodi: Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, tak mejni prehod bo tudi prehod Pince na meji z Madžarsko in Brnik. Na teh mejnih prehodih bodo organizirane posadke pooblaščenih s strani ministra za zdravje, ki bodo ob vstopu spisale in vročale karantenske odločbe," je povedal Hojs. 

Na teh mejnih prehodih se pričakujejo počasnejši postopki, zato je smiselno, da tisti, ki so bili le na Hrvaškem in lahko to dokažejo, mejo prestopijo na drugih mejnih prehodih. 

Z dokazili boste morali prepričati policista na meji

"Kdor ne more izkazati, da ni bil v tretji državi, to smo zaostrili z nekaj jasnimi dikcijami v odloku, npr. da ste lastnik parcele, računom iz hotela, če peljete nekoga na letališče, lahko to dokažete z računom parkirnine, iz gostilne, kjer ste tam nekaj pojedli, zadeve so preproste, je pa seveda treba povedati, da je diskrecijska pravica policista, da te dokumente pogleda, se prepriča v njihovo verodostojnost in če oceni, da je nekaj sumljivo, ali ne potrjuje navedb tistih, ki vstopajo, odredi karanteno. Ko se boste vrnili na mejni prehod Vinica in ne boste uspešno dokazali, da ste bili le na Hrvaškem in da karantena ni potrebna, boste napoteni na mejni prehod Metlika. Tam vam bo izdana karantenska odločba," je pojasnil Hojs.

"Mogoče je izigravati tudi to, lahko bi šel nekdo v Bosno, plačal na parkirišču v Zagrebu parkirnino in to pokazal policistu. Policist ima ob sumu, da dokumenti niso verodostojni, ali da je šlo za zlorabo, pravico zahtevati, da se odredi karantena. Jasno vseh primerov v odlok ni mogoče zapisati, z novim odlokom smo stvari bistveno zaostrili, naslednja stopnja za tiste, ki mislijo, da bodo sistem izigravali, pa je popolno zaprtje meja. Mislim, da si tega nihče ne želi," je opozoril Hojs. 

Verjamem, da vseh 99,9 poštenih državljanov razume nov način in kaj bodo morali prinesti na mejni prehod Dragonja ali Sočerga, saj se tam ne izdajajo odločbe, tam lahko prestopijo mejo le tisti, ki lahko dokažejo, da niso zapuščali Republike Hrvaške.

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve

Odločba bo izdana na parkirišču za mejnim blokom

"Na teh mejnih prehodih bomo vzpostavili večje število vstopnih kolon, pripravljeno je vse potrebno za namestitev teh ljudi, ki bodo izdajali odločbe. Tiste, ki jim bo izdana odločba, bo policist vzel dokument in ga popisal, nato bo napoten na parkirno mesto za mejnim blokom, kjer mu bo predstavnik ministrstva za zdravje spisal karantensko odločbo in mu bo takoj vročena. Po sprejemu PKP 4 v naslednjem tednu pripravljamo nadgradnjo, zadeve bomo informatizirali, s skeniranjem dokumenta bodo avtomatično preneseni podatki v bazo NIJZ in ministrstva za zdravje," je napovedal Hojs. 

Vezano na nadzor se v tem trenutku ne spreminja nič, izvaja ga inšpektorat za zdravje, dejstvo pa je, da bomo z novo ureditvijo zamejili to, da so ljudje odločbo dobili prepozn,o ali se jim je karantena že iztekla, preden so jo dobili. Zdrava pamet pravi, da so to vedeli, tudi če odločbe niso prejeli. 

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve

"Odlok smo spremenili zaradi neupoštevanja obstoječega odloka. Ugotovili smo, da vsi ti delavci, ki imajo stalno ali začasno bivališče in prihajajo iz Bosne ali Srbije ali še dlje ali slovenski državljani, varajo naše mejne organe, tako da ob vstopu iz Hrvaške posredujejo podatke, da vstopajo iz Hrvaške in da niso bili ne v Srbiji ali Bosni. Najprej smo znižali čas veljavnosti covid testov, kljub temu se zadeva ni izboljšala, zato smo se bili prisiljeni odločiti za dodatno zaostrovanje," je pojasnil Hojs. 

V odloku nova izjema: vsi iz rumenih držav, ki imajo rezervacijo pri nas

"Če je Hrvaška od jutri na rumenem seznamu, če Hrvaški državljan ni ena izjema po odloku, se mu odredi karantena. To lahko predstavlja težavo za Hrvate in Čehe, ki so pred današnjim dnem imeli rezervacijo v naših turističnih objektih. Če ste jo opravili, vam je kljub rumeni listi, omogočen vstop brez karantene s testom, ki ni starejši od 36 ur," je pojasnil Hojs. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • MihaPu 18:10 04.julij 2020.

    Vsi skupaj s Kacinom se v času letne sezone pejte fukat! Prekleti pe..i in gnoji, pustite ljudi, da lepo uživajo v počitnicah in tranzit v vse možne države in nazaj brez karantene, kako si upate blokirati ljudi, medtem ko pa ...prikaži več migranti hodijo nenadzorovano. Drek en vladni.

  • jakec42 07:12 04.julij 2020.

    Ko prideš iz Bosneali Srbije na Hrvaško spiješ kavo in in to je dokazilo da si bil na hrvaškem Ha-ha!

  • francl12 19:44 03.julij 2020.

    TAKOJ ZAPRET MEJO Z USTAŠI!