Škrtanje z zobmi v spanju

Foto: Profimedia
Škripanje z zobmi v spanju pri mladostniku je lahko pokazatelj, da je bil najstnik žrtev ustrahovanja. Tako kaže nova raziskava na 300 mladostnikih objavljena v Journal of Oral Rehabilitation.
Oglej si celoten članek

Mladostniki, ki imajo izkušnje z ustrahovanjem, imajo kar štirikrat več možnosti za bruksizem oziroma za škrtanje z zobmi, so pokazale ugotovitve. Strokovnjaki so ugotovili, da je imelo 65 odstotkov mladostnikov, ki so škrtali z zobmi, izkušnje z ustrahovanjem. Okoli 17 odstotkov mladostnikov v raziskavi, ki so škrtali z zobmi, ni imela nobene izkušnje z ustrahovanjem.

Pomaga lahko tudi zobozdravnik

Vzrok za bruksizem je sicer že dolgo znan. Škrtanje zob je običajno znak za stres in anksioznost, ponavadi gre z roko v roku z motnjami spanja in glavoboli ob prebujanju. Zato je treba v primeru bruksizma ugotoviti vzroke in jih odpraviti oziroma omiliti.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je škrtanje z zobmi podcenjeno in da je izredno pogosto tudi med odraslimi. Vodi lahko v hude težave z zobmi, kot so odkrušeni ali razmajani zobje, v hujših primerih povzroča celo migrene ali spremembe v izgledu.

Ob morebitnem škrtanju z zobmi lahko nadaljne poškodbe na zobovju prepreči zobozdravnik, ki izdela posebno opornico, ki jo pacienti nosijo ponoči.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.