Zdravje > Aktualno
5429 ogledov

Škrtanje z zobmi v spanju

Spanec
Škripanje z zobmi v spanju pri mladostniku je lahko pokazatelj, da je bil najstnik žrtev ustrahovanja. Tako kaže nova raziskava na 300 mladostnikih objavljena v Journal of Oral Rehabilitation.

Mladostniki, ki imajo izkušnje z ustrahovanjem, imajo kar štirikrat več možnosti za bruksizem oziroma za škrtanje z zobmi, so pokazale ugotovitve. Strokovnjaki so ugotovili, da je imelo 65 odstotkov mladostnikov, ki so škrtali z zobmi, izkušnje z ustrahovanjem. Okoli 17 odstotkov mladostnikov v raziskavi, ki so škrtali z zobmi, ni imela nobene izkušnje z ustrahovanjem.

Pomaga lahko tudi zobozdravnik

Vzrok za bruksizem je sicer že dolgo znan. Škrtanje zob je običajno znak za stres in anksioznost, ponavadi gre z roko v roku z motnjami spanja in glavoboli ob prebujanju. Zato je treba v primeru bruksizma ugotoviti vzroke in jih odpraviti oziroma omiliti.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je škrtanje z zobmi podcenjeno in da je izredno pogosto tudi med odraslimi. Vodi lahko v hude težave z zobmi, kot so odkrušeni ali razmajani zobje, v hujših primerih povzroča celo migrene ali spremembe v izgledu.

Ob morebitnem škrtanju z zobmi lahko nadaljne poškodbe na zobovju prepreči zobozdravnik, ki izdela posebno opornico, ki jo pacienti nosijo ponoči.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice