Slavni zdravnik: "Nisem oboževalec Rolling Stonesov, sem pa zelo vesel"

Čeprav francoski kardiolog na splošno ne uživa statusa svetovnih rockovskih zvezd, ga na področju medicine mnogi kolegi kujejo v zvezde.
Oglej si celoten članek

znana je diagnoza Odpovedali turnejo: Tako so odkrili, da ima Mick Jagger težave

Zvezdnik si je hitro opomogel

Pevca so po operaciji nekaj dni zadržali na opazovanju, okrevanje pa od sredine prejšnjega tedna nadaljuje doma. Zdravniki predvidevajo, da si bo popolnoma opomogel v šestih tednih, po pisanju CNN naj bi se skupina že julija odpravila na turnejo.

75-letnik se je prek družbenih omrežij oglasil svojim oboževalcem in sporočil, da se po operaciji počuti dobro.

 

Pri starejših bolnikih, ki imajo poleg aortne stenoze pogosto še različne druge bolezni, so lahko kirurški posegi na srcu precej tvegani. Tako so začeli v Franciji z doktorjem Cribierjem pozneje pa še drugod po svetu, razvijati to, tako imenovano perkutano vstavitev aortne zaklopke (TAVR).

Dolgo znan, uveljavljen in še vedno široko sprejemljiv način je kirurška menjava aortne zaklopke, ki poteka v splošni anesteziji in ob podpori aparature za zunajtelesni krvni obtok. Pri taki operaciji prek odprtega prsnega koša srčni kirurg odstrani okvarjeno zaklopko in všije novo.

Metoda tudi v Sloveniji

Foto: Profimedia Operacija Za razliko od že opisane zamenjave zaklopke s klasično operacijo, s tem pristopom aortno zaklopko vstavijo prek stegenske arterije. Postopek poteka tako, da skozi levo stegensko arterijo (v dimljah) po poprejšnjem lokalnem omrtvičenju tkiva, uvedejo v žilo  droben tulec z balonom in na poseben način stisnjeno zaklopko. Slednjo potem izurjen tim specialistov pod rentgensko kontrolo po žilju potiska do izbranega mesta, kjer bo zaklopka inplantirana.

Sprva je bil TAVR namenjen samo bolnikom, ki so bili prešibki, da bi zdržali operacijo na odprtem srcu, čeprav se je metoda v zadnjih leti zelo razširila. 

Od leta 2009 pa do danes je bilo po Cribierjevi metodi v 65 državah po vsem svetu operiranih okoli 400 tisoč srčnih bolnikov, vendar bi se to število kmalu lahko hitro povečalo. Študija, ki temelji na kliničnih preskušanjih in je bila objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da je TAVR dosegel boljše rezultate pri bolnikih z "nizkim tveganjem" zapletov v tradicionalnem postopku.

Čeprav Cribierju v prvem poskusu razvijanja inovativne tehnike ni uspelo, je kljub nadaljeval in kot je dejal "postal že prav obseden, da jo razvije."  Ko mu je končno uspelo, so ga najprej pozdravili s skepticizmom. "Srčni kirurgi so se dvignili na zadnje noge. Kdo je ta norec, ki poskuša spodkopati naše delo," je še povedal slavni kardiolog.

Nekirurško vstavitev aortne zaklopke je na voljo tudi v Sloveniji; od leta 2009 v UKC Ljubljana in od lani pa tudi v UKC Maribor.

Video Prelomni dosežek tudi v UKC Maribor


 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.