Zdravje > Aktualno
2598 ogledov

Slavni zdravnik: "Nisem oboževalec Rolling Stonesov, sem pa zelo vesel"

Čeprav francoski kardiolog na splošno ne uživa statusa svetovnih rockovskih zvezd, ga na področju medicine mnogi kolegi kujejo v zvezde.

"Čeprav nisem oboževalec Rolling Stonesov, sem vesel, da je bilo vse v redu," je povedal profesor Alain Cribier, priznani francoski profesor, ki je leta 2002 izumil metodo nekirurške vstavitve umetne aortne zaklopke. Svetovno znano britansko rock skupino je kardiolog v teh dneh omenjal, ker so 75-letnemu pevcu skupine Mick Jaggerju v New Yorku "popravili" srce prav po njegovi inovativni tehniki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A walk in the park !

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger) on

Čeprav francoski kardiolog na splošno ne uživa statusa svetovnih rockovskih zvezd, ga na področju medicine mnogi kolegi kujejo v zvezde. Njegova metoda je namreč prava revolucija na tem področju. Z metodo katetrske oziroma nekirurške zamenjave zaklopke vstavijo nadomestno zaklopko brez kirurškega reza, navaja DPA. To pomeni hitro okrevanje, saj bolnik ne potrebuje operacije na odprtem srcu.

mick jagger znana je diagnoza Magazin Odpovedali turnejo: Tako so odkrili, da ima Mick Jagger težave

Zvezdnik si je hitro opomogel

Pevca so po operaciji nekaj dni zadržali na opazovanju, okrevanje pa od sredine prejšnjega tedna nadaljuje doma. Zdravniki predvidevajo, da si bo popolnoma opomogel v šestih tednih, po pisanju CNN naj bi se skupina že julija odpravila na turnejo.

75-letnik se je prek družbenih omrežij oglasil svojim oboževalcem in sporočil, da se po operaciji počuti dobro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A walk in the park !

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger) on

 

Pri starejših bolnikih, ki imajo poleg aortne stenoze pogosto še različne druge bolezni, so lahko kirurški posegi na srcu precej tvegani. Tako so začeli v Franciji z doktorjem Cribierjem pozneje pa še drugod po svetu, razvijati to, tako imenovano perkutano vstavitev aortne zaklopke (TAVR).

Dolgo znan, uveljavljen in še vedno široko sprejemljiv način je kirurška menjava aortne zaklopke, ki poteka v splošni anesteziji in ob podpori aparature za zunajtelesni krvni obtok. Pri taki operaciji prek odprtega prsnega koša srčni kirurg odstrani okvarjeno zaklopko in všije novo.

Metoda tudi v Sloveniji

Operacija | Avtor: Profimedia Profimedia
Za razliko od že opisane zamenjave zaklopke s klasično operacijo, s tem pristopom aortno zaklopko vstavijo prek stegenske arterije. Postopek poteka tako, da skozi levo stegensko arterijo (v dimljah) po poprejšnjem lokalnem omrtvičenju tkiva, uvedejo v žilo  droben tulec z balonom in na poseben način stisnjeno zaklopko. Slednjo potem izurjen tim specialistov pod rentgensko kontrolo po žilju potiska do izbranega mesta, kjer bo zaklopka inplantirana.

Sprva je bil TAVR namenjen samo bolnikom, ki so bili prešibki, da bi zdržali operacijo na odprtem srcu, čeprav se je metoda v zadnjih leti zelo razširila. 

Od leta 2009 pa do danes je bilo po Cribierjevi metodi v 65 državah po vsem svetu operiranih okoli 400 tisoč srčnih bolnikov, vendar bi se to število kmalu lahko hitro povečalo. Študija, ki temelji na kliničnih preskušanjih in je bila objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da je TAVR dosegel boljše rezultate pri bolnikih z "nizkim tveganjem" zapletov v tradicionalnem postopku.

Čeprav Cribierju v prvem poskusu razvijanja inovativne tehnike ni uspelo, je kljub nadaljeval in kot je dejal "postal že prav obseden, da jo razvije."  Ko mu je končno uspelo, so ga najprej pozdravili s skepticizmom. "Srčni kirurgi so se dvignili na zadnje noge. Kdo je ta norec, ki poskuša spodkopati naše delo," je še povedal slavni kardiolog.

Nekirurško vstavitev aortne zaklopke je na voljo tudi v Sloveniji; od leta 2009 v UKC Ljubljana in od lani pa tudi v UKC Maribor.

Video Zdravje Prelomni dosežek tudi v UKC Maribor


 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.