Slovenija za zajezitev ebole 30.000 evrov

Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenska vlada bo poslala pomoč pri zajezitvi ebole. Zdravstveno osebje je v afriških državah, kjer kosi ebola, v veliki nevarnosti za okužbo. Zato bodo prve doze cepiva najmenjene njim.
Oglej si celoten članek

Slovenska vlada je na današnji seji sklenila, da Slovenija za humanitarno pomoč ob epidemiji ebole Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) namenila 30 tisoč evrov. WHO ocenjuje, da bo v prihodnjih mesecih potrebnih skoraj 500 milijonov evrov pomoči. Predvideni ukrepi se nanašajo na zajezitev širjenja bolezni in zagotavljanje nujne pomoči prizadetim državam.

Podporo prizadevanjem za zagotavljanje pomoči je ob izbruhu že zagotovila Evropska komisija v skupni višini več kot 150 milijonov evrov. Pomoč je že posredovalo ali najavilo tudi 20 držav članic EU. Od množičnega izbruha marca letos je po do sedaj zbranih podatkih, za ebolo zbolelo skoraj 5.000 ljudi, pri čemer je stopnja smrtnosti ob okužbi 50 odstotna. Okužba se širi izjemno hitro, zato WHO opozarja, da bi se lahko epidemija v naslednjih treh mesecih razširila na več kot 20.000 okuženih.

Prvi rezultati novembra

Zdravstveno osebje, ki se v Zahodni Afriki bori proti eboli, bo v začetku prihodnjega leta lahko uporabilo 1.500 doz poskusnega cepiva proti tej smrtonosni bolezni, je v sredo sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zoper virus, ki je letos v Afriki po zadnjih podatkih zahteval že preko 3.300 smrtnih žrtev, še ni cepiva ali zdravila, zato je WHO pozvala k pospešitvi postopkov za poskusna cepiva. "Pri tem delu ne sme priti do zamud," je v sredo poudarila WHO.

Poskusno cepivo proti eboli, ki ga razvijata britanski farmacevtski velikan GlaxoSmithKline in ameriški NewLink Genetics, so na zdravih posameznikih v ZDA in Veliki Britaniji začeli preizkušati septembra. Preizkusi cepiva, ki ga razvija kanadska zdravstvena agencija, pa se bodo začeli v prihodnjih dneh v ZDA. Prve rezultate glede varnosti, učinkovitosti in ustreznem doziranju cepiva je pričakovati novembra in decembra.

Preizkuse v afriških državah, ki jih je prizadela epidemija ebole, ter v sosednjih državah, naj bi začeli januarja in februarja prihodnje leto. Kanada je WHO donirala dovolj cepiva za 1.500 do 2.000 doz, ki naj bi jih uporabili v začetku leta 2015. Tiskovna predstavnica WHO je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila, da tega cepiva ne bodo uporabili na prebivalcih v Zahodni Afriki, temveč bo namenjeno zdravstvenim delavcem, ki sodelujejo v boji proti eboli.

Prva žrtev pri misiji ZN

Vodja misije ZN v Liberiji Karin Landgren je potrdila, da je pretekli teden za ebolo umrl eden od njihovih lokalnih uslužbencev, drugih podrobnosti pa ZN niso objavili. V ZDA pa medtem še naprej opazujejo vse, ki so prišli v stik z moškim iz Dallasa, ki se je vrnil iz Liberije okužen z ebolo.

ZN imajo misijo v Liberiji že enajst let in Landgrenova je zagotovila, da bo tam ostala še naprej, da pomaga v boju proti eboli. ZN so tja poslali tudi posebno misijo za boj proti eboli pod vodstvom Anthonyja Banburyja, ki je v Monrovio prispel v ponedeljek. Agenciji Svetovni program za prehrano (WFP) in Organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) pa sta začeli v Liberiji skupaj z vlado izvajati oceno o varnosti hrane.

Izbruh ebole je najhuje prizadel Gvinejo, Liberijo in Sierra Leone in vse te države so bile že pred tem neto uvoznice žitaric in druge hrane. Odzivi sosed in tujine na ebolo z zapiranjem meja pa so prehrambeno stanje poslabšale in ZN želijo ugotoviti koliko pomoči bo potrebno. Vlada Liberije ocenjuje, da ji bo zaradi ebole v proračunu letos zmanjkalo najmanj 115 milijonov dolarjev.

V Dallasu pa je že zavladal kaos zaradi ebole, saj mediji oblegajo stanovanje Thomasa Erica Duncana, ki se je 20. septembra vrnil iz Liberije okužen z ebolo. Okoli 25. septembra mu je postalo slabo in obiskal je Prezbiterijansko bolnišnico v Dallasu, kjer so ga napotili domov z antibiotiki, čeprav jim je povedal, da je bil nedavno v Liberiji. Antibiotiki so učinkoviti proti bakterijam, ne pa proti virusom, kot je ebola.

Umrlo 3.338 ljudi

Bolnišnica, v kateri je Duncan od nedelje naprej na zdravljenju v izolaciji, je sedaj pod udarom kritik, težave pa imajo tudi šole. Duncan je bil konec tedna v stiku z med 12 do 18 osebami, med katerimi je bilo pet šolskih otrok iz štirih različnih šol in nekateri starši jih sedaj več ne puščajo v te šole. V Dallasu je ekipa Centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) iz Atlante, ki opazuje vse, ki so bili v stiku z Duncanom. Simptomi ebole (vročina, bolečine v mišicah, bruhanje, krvavitev) se lahko pokažejo šele 21 dni po okužbi.

Ebola ni nalezljiva, dokler bolnik nima simptomov in direktor CDC Tom Frieden je zatrdil, da potniki, ki so bili z Duncanom na letalu niso v nevarnosti, ker je simptome začel kazati šele štiri ali pet dni po pristanku v ZDA. Duncan, katerega zdravstveno stanje je sedaj resno vendar stabilno, je iz Monrovije potoval preko Belgije. Z ebolo se je doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije okužilo 7178 ljudi, umrlo pa je 3.338 ljudi, večinoma v Sierri Leone, Gvineji in Liberiji, pa tudi v Nigeriji in Senegalu. Samo v Sierri Leone so našteli 2304 žrtev ebole.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.