SMC vložil zakon za povečanje precepljenosti

Foto: Profimedia
V parlament v istem dnevu dva zakona: za opustitev obveznosti cepljenja in za povišanje stopnje precepljenosti.
Oglej si celoten članek

Poslanci SMC so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero želijo dvigniti stopnjo precepljenosti na vsaj 95 odstotkov, saj ta v skladu s sprejeto medicinsko doktrino omogoča kolektivno imunost.

Omejitev dostopa do javnega vrtca in obvezno cepljenje proti gripi

SMC tako predlaga uvedbo dodatnega programa v elektronskem registru cepljenih oseb, onemogočenje vložitve predloga za opustitev cepljenja neposredno pri komisiji za cepljenje ter omejitvijo dostopa do javnega vrtca necepljenim ter obveznim cepljenjem proti gripi za delavce v zdravstvenih in socialno varstvenih ustanovah.

Prav danes so predstavniki stranke Za zdravo družbo vložili 5000 podpisov za obravnavo njihovega zakona o cepljenju, s katerim cepljenje ne bi bilo več obvezno pač pa priporočljivo. Več tukaj. 

Kot pojasnjujejo v predlogu, se v Sloveniji za pravilno vodenje in evidentiranje že nekaj let pripravlja elektronski register cepljenih oseb. Po njihovem mnenju je treba zagotoviti pravno podlago za optimizirano delovanje dodatnega programa. Ta bi osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Necepljene osebe, ki nimajo medicinskih kontraindikacij, pa mora NIJZ prijaviti inšpektorju za zdravje na ministrstvu za zdravje, kar je treba tudi zakonsko urediti, predlagajo. S tem bi racionalizirali in optimizirali dosedanjo prakso, ko je bil zdravnik dolžan prijaviti necepitelje, s čimer bi zdravstvo razbremenili administracije in papirologije, pa tudi represivne vloge zdravnika, ki lahko obremenjuje odnos z bolnikom.

"Starši niso kvalificirani za presojo"

Predlagajo tudi, da starši oziroma skrbniki ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje, ker starši niso kvalificirani za presojo, kdaj je otrok upravičeno izvzet od cepljenja. V tem primeru je interes otroka in njegova ustavna pravica do zdravja nad pravico starša, da o njem odloča v skladu s svojimi prepričanji oz. v nasprotju z uradno sprejeto medicinsko doktrino.

Po predlogu novele bi bil vpis otroka v javni in javno sofinancirani zasebni vrtec možen le, če bo otrok cepljen po obveznem programu. Le otroci, ki majo medicinske kontraindikacije in bodo imeli odločbo komisije za cepljenje, se bodo lahko vpisali v javni in javno sofinancirani zasebni vrtec brez cepljenja.

Poleg tega predlagajo, da bi se zaposleni v javni zdravstveni mreži ali v javnih socialnovarstvenih zavodih morali redno cepiti proti sezonski gripi. Za njih je sicer uvedeno že obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskemu kašlju ter hepatitisu B.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:10 24. Februar 2020.

    Tale bo težka. S prisilo nad zdravstvene delavce, kjer so v preteklosti imeli manj kot 10 % cepljenih proti gripi. …

  • 18:10 24. Februar 2020.

    Politika in farmacija, svetovno povezana korupcija in zadnji vzdihljaji Cmerarja, preden dokončno potone!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.