Zdravje
1405 ogledov

S podpisi za ukinitev obveznega cepljenja danes v parlament

Cepljenje
Stranka za zdravo družbo bo danes vložila podpise za predlog zakona o nalezljivih bolezni, s katerim bi ukinili obvezno cepljenje

Stranka Za zdravo družbo, ki ji predsedujeta Valentina Flander in Gregor Kos bo danes ob 14. uri vložila potrebno štebilo podpisov za predlog spremembe zakona o nalezljivih boleznih s katerim bi ukinili obvezno cepljenje. 

Stranka je za predstavitev Predloga zakona o nalezljivih boleznih že dobila termine pri NSi, in LMŠ, koordinirajo se tudi s stranko SAB, so zapisali na svoji strani na Facebooku.

V predlogi zakona zahtevajo zagotovitev svobode odločanja glede cepljenja, vrnitev na preventivo, kot osnovo zagotavljana javnega zdravja in vključitev komplementarne medicine v javni zdravstveni sistem. Zavzemajo se za ureditev standardov in normativov zdravilske dejavnosti in umestitev zdravstvenih vidikov elektromagnetnih sevanj v okvir Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V predlogu zakona ocenjujejo, da je cepilna represija v Sloveniji najhujša, cepljenje je obvezno pretežno v državah vzhodne Evrope in in drugih državah s pozno in ali slabo razviti tradicionalno demokracijo in državljanskih svoboščin, vendar je le redkokje cepilna represija tako dosledna in vztrajna kot v Sloveniji. Na podlagi odločbe v upravnem postopku lahko Zdravstveni inšpektorat staršem v nedogled nalaga denarne kazni zaradi necepljenja. 

Ugotavljajo tudi, da je sistem spremljanja stranskih učinkov pasiven in da zdravstveni sistem zabeleži le 10 odstotkov stranskih učinkov cepljenja. Zahtevki za odškodnino so redki, hkrati pa podvrženi sporni presoji presoji domačih strokovnjakov, so še zapisali v obrazložitvi spremembe zakona. 

Cilj zakona je odprava obveznega cepljenja in ponovna uvedba prostovoljnega cepljenja. Listo priporočenih cepljenj objavi minister, zdravnik, ki izvaja priporočena cepljenja pa mora z osebo, ki se cepi, s pogovorom z njo, straši ali skrbniki, ugotoviti razloge za nedopustnost cepljenja. Zakon predvideva tudi nov način oblikovanja komisij in izplačil odškodnine za osebe, ki so pri cepljenju doživele posledice. 
 

Komentarjev 4
  • Žurnalček 00:04 25.februar 2020.

    Zdaj vsaj vemo kolko je fuknjenih staršev v Sloveniji ! Vsem odvzeti otroke , ki jih ne bodo cepili zaradi zanemarjanja njihovih pravic ! Otroci so last Države , ne pa vaši ! Ne verjamete ? Probajte enega pretepsti !

  • slavko15 21:00 24.februar 2020.

    Čestitke za zbranih več kot 5000 podpisov in vložitev predloga zakona. Sramota za parlament, ki je pred leti sprejel določilo o 1000 € kazni za zdravnika, ki ukrepa po svoji vesti in znanju, saj ni pravih znanstvenih raziskav o varnosti ...prikaži več in neškodljivosti cepiv, s katerimi naj bi dosegli imunost. Vsakdanjo prakso zdravnikov in staršev, ki farmaciji ni po volji, pa se seveda ignorira. Upam, da ta predlog uspe na poti v Uradni list.