Snovi, ki nižajo IQ otroka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Raziskava znanstvenikov Univerze Columbia je opozorila na kemikalije, ki nas obdajajo vsak dan in ki že v času nosečnosti vplivajo na IQ otroka. Rizično je prvo tromesečje.
Oglej si celoten članek

Če je plod še pred rojstvom izpostavljen kemikalijam oziroma ftalatom, ki jih uporabljamo v naših domovih, bo njegov inteligenčni kvocient v obdobju šolanja nižji. Tako piše v študiji objavljeni v reviji Plos One, kjer opozarjajo predvsem na škodljive ftalate, ki jih najdemo v plastičnih posodah, dišavah, šminkah, lakih za lase, lakih za nohte, v nekaterih milih in tako dalje.

Študijo so opravili strokovjaki z Univerze Columbia, ki so pred časom v študiji že dokazali vpliv ftalatov na nerojenega otroka in na kasnejši razvoj astme. Tokrat so spremljali 328 nosečnic in nato njihove otroke do dopolnjenga sedmega leta, ko so opravili IQ test.

Rizično prvo tromesečje 

Raziskava je dokazala, da so imeli nižji inteligenčni količnik sedemletniki, katerih mati je bila v prvem tromesečju nosečnosti izpostavljena višjim koncentracijam ftalatov. Ti otroci so imeli v povprečju nižji IQ za sedem točk, kar po mnenju strokovnjakov pomeni znatno zmanjšanje v primerjavi s povprečjem. Ti otroci bodo imeli lahko po ocenah raziskovalcev težave pri šolanju in službi v poznejših letih.

Ftalati so družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo tudi v industriji plastike za mehčala ali kot snovi, ki jih dodajo polimerom za izboljšanje gibljivosti. V zadnjem času je veliko študij dokazalo njihovo škodljivost. Na telo naj bi delovali kot motilci hormonov in lahko posledično pomenijo feminizacijo moških. Poleg tega so študije dokazale rakotvornost ftalatov in vpliv na plodnost pri moških. Med ftalate štejemo denimo Dibutil ftalat DBP, Diizobutil ftlat DIBO, Butil benzil ftalat BBP in tako dalje. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.