Zdravje > Otrok
443 ogledov

Snovi, ki nižajo IQ otroka

otrok deklica knjiga knjige branje Profimedias
Raziskava znanstvenikov Univerze Columbia je opozorila na kemikalije, ki nas obdajajo vsak dan in ki že v času nosečnosti vplivajo na IQ otroka. Rizično je prvo tromesečje.

Če je plod še pred rojstvom izpostavljen kemikalijam oziroma ftalatom, ki jih uporabljamo v naših domovih, bo njegov inteligenčni kvocient v obdobju šolanja nižji. Tako piše v študiji objavljeni v reviji Plos One, kjer opozarjajo predvsem na škodljive ftalate, ki jih najdemo v plastičnih posodah, dišavah, šminkah, lakih za lase, lakih za nohte, v nekaterih milih in tako dalje.

Študijo so opravili strokovjaki z Univerze Columbia, ki so pred časom v študiji že dokazali vpliv ftalatov na nerojenega otroka in na kasnejši razvoj astme. Tokrat so spremljali 328 nosečnic in nato njihove otroke do dopolnjenga sedmega leta, ko so opravili IQ test.

Rizično prvo tromesečje 

Raziskava je dokazala, da so imeli nižji inteligenčni količnik sedemletniki, katerih mati je bila v prvem tromesečju nosečnosti izpostavljena višjim koncentracijam ftalatov. Ti otroci so imeli v povprečju nižji IQ za sedem točk, kar po mnenju strokovnjakov pomeni znatno zmanjšanje v primerjavi s povprečjem. Ti otroci bodo imeli lahko po ocenah raziskovalcev težave pri šolanju in službi v poznejših letih.

Ftalati so družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo tudi v industriji plastike za mehčala ali kot snovi, ki jih dodajo polimerom za izboljšanje gibljivosti. V zadnjem času je veliko študij dokazalo njihovo škodljivost. Na telo naj bi delovali kot motilci hormonov in lahko posledično pomenijo feminizacijo moških. Poleg tega so študije dokazale rakotvornost ftalatov in vpliv na plodnost pri moških. Med ftalate štejemo denimo Dibutil ftalat DBP, Diizobutil ftlat DIBO, Butil benzil ftalat BBP in tako dalje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.