Šok: Do rentgena ni vedel, da je zaboden skozi oči

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Zdravniki doživeli šok...
Oglej si celoten članek

Tokratni nenavadni medicinski primer v reviji BMJ Case opisujejo zdravniki iz Južne Afrike, natančneje iz bolnišnice Baragwanath v Johannesburgu, ki je med drugim tretja največja bolnišnica na svetu.

K njim je prišel 25. letni mladenič z močnim glavobolom, poleg tega ga je še zelo bolelo levo oko. Pred tem je bil v bolnišnici na drugi strani mesta, od koder so ga premestili. Torej je trajalo kar nekaj ur, da je prišel do prvega zdravnika. 

Do rentgena šele po treh dneh

Pacienta, ki je prejšnjo noč popival s prijateljem, je najprej pregledal oftalmolog in strokovnjaki za zdravljenje poškodb oči in bolezni so se prvič posvetovali o njegovi poškodbi oči. Ti so zaradi obsega poškodbe za pomoč zaprosili še otorinolaringologa, specialista za ušesa, nos in grlo, specialista za maksilofacialno kirurgijo (patološko stanje glave) ter nevrokirurga ( poškodba možganov in hrbtenice). Bolnika je skratka pregledala množica strokovnjakov, kot povzema Daily mail, Dr Dairui Dai in njegova ekipa v poročilu razkriva, da je pacient šele po 24. urah od sprejema prišel do bolniške postelje. Zatem sta minila še dva dneva, preden je lahko bolnik opravil angiografijo - vrsto rentgena za preverjanja stanja ožilja v možganih. 

Nenavadno Dečku kar naenkrat pomodreli vsi nohti

10 centimetrov dolgi nož v glavi

Zdravniki so seveda doživeli šok - na posnetku se je pokazal deset centimetrov dolgi nož brez držala, ki je bil v mladeničevi glavi že tri dni. Nenavadno je tudi to, da rezilo ni poškodovalo žil, zarilo se je namreč med kosti, od koder se ni več premaknilo. Pacient je imel veliko srečo, ogromni tujek v glavi so mu namreč zdravniki odstranili šele naslednji dan, štiri dni po dogodku, za katerega je dejal, da se ga ne spomni. Povedal je le, da je pomagal prijatelju.

V kompleksnem operativnem postopku ni bilo nobenih večjih žil, rezilo so mu  izvlekli skozi oči, še navajajo v poročilu. Mladenič do rentgena glave ni vedel, da je zaboden. 

V reviji so zdravniki še zapisali, da gre za redek primer, ki se je končal uspešno. Prepozna diagnostika običajno pušča hude posledice. "V izogib sekundarnim zapletom, kot so okužbe in krvavitve,  je treba tujke v telesu odstraniti čimprej," je zapisal Dr. Dai. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.