Zdravje > Otrok
2906 ogledov

Dečku kar naenkrat pomodreli vsi nohti

BMJ
Pigmentacija nohtov v tem primeru zelo redek pojav.

Spremembam na nohtih je očitno potrebno nameniti več pozornosti, saj nam predstavljajo veliko več kot zgolj estetsko nevšečnost. Indijski zdravniki navajajo primer 12-letnega dečka z modrimi nohti na rokah in nogah. V tem nenavadnem medicinskem primeru, ki ga opisujejo v znani medicinski reviji BMJ Case piše, da so se malemu neimenovanemu Indijcu nohti po treh mesecih obarvali v črno-modro barvo. 

Kot piše v reviji, deček v preteklosti ni bil izpostavljen barvilom, ni delal v tovarni oziroma ni doživel travmatičnega dogodka, zaradi katerega bi imel poškodbe.

Sledile so laboratorijske raziskave in zdravniki so ugotovili, da fantu primanjkuje vitamina B12, ki je sicer pomemben za delovanje možganov, živčnega sistema in ima vlogo pri uravnavanju razpoloženja. Rezultati so pokazali, da je bila otrokova raven vitamina B12 0.08 pg/ml, kar je precej manj od priporočenega minimuma 190 pg/ml. Po mesecu dni jemanja injekcij omenjenega vitamina je modra barva izginila.

Modri nohti?

V reviji so zdravniki zapisali, da se simptomi pomanjkanja tega pomemnega hranila običajno pokažejo s tresenjem telesa ali anemijo, "pigmentacija nohtov" pa je po njihovem izredno redek pojav.

Prav tako deček ni bil vegan. Vitamin B12 se namreč nahaja v živilih živalskega izvora, predvsem v rdečem mesu, drobovini, nekaterih ribah, jajcih, mleku in siru.

Sicer so modri ​​nohti so ponavadi posledica pomanjkanja kisika v rdečih krvnih celicah, značilen pa je modro-vijolični odtenek. 

Nohti so tudi ogledalo zdravja. (Foto: Shutterstock) Zdravje Magazin Nohti, ogledalo (ne)zdravja Hrbtenici lahko pomagamo. (Foto: Shutterstock) Znaki Magazin 7 simptomov, ki jih ne prezrite

Zakaj je vitamin B12 tako pomemben?

Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za uporabo na označbah živil, ki so dober vir vitamina B12, odobrila naslednje zdravstvene trditve:

  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi
  • prispeva k delovanju živčnega sistema
  • prispeva k presnovi homocisteina
  • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
  • ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk
  • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
  • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
  • ima vlogo pri delitvi celic

Pomanjkanje vitamina B12

Pomanjkanje se pojavi predvsem ob prehrani, ki popolnoma izključuje meso, mlečne izdelke in jajca (veganstvo), kar je lahko zelo nevarno med nosečnostjo oziroma dojenjem, saj pomanjkanje vitamina B12 pri dojenčkih vodi v nevrološke, metabolne in hematološke okvare ter motnje.

Okvare živčevja

Pozneje v življenju se pomanjkanje vitamina kaže največkat v obliki motenj nastajanja celic v kostnem mozgu, kar pripelje do slabokrvnosti s karakteristično velikimi rdečimi krvnimi telesci (megaloblastična anemija). Drastično pomanjkanje pa lahko povzroči tudi degeneracijo določenih predelov hrbtnega mozga (munikularna mieloza), kar lahko povzroči trajne okvare živčnega sistema. Pri pomanjkanje vitamina B12 lahko pride tudi do slabega spomina in demence, pojavijo pa se lahko tudi neplodnost in spontani splavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.