Magazin > Lepota & telo
964 ogledov

7 simptomov, ki jih ne prezrite

Hrbtenici lahko pomagamo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Spremembe na telesu lahko kažejo na notranje bolezni, zato bodite pozorni, kaj vam sporoča telo.

Ni treba zganjati preplaha, prav pa je, da smo odgovorni do svojega zdravja in v primeru dvomov obiščemo zdravnika.

Suhi in poškodovani lasje
Ta pojav je lahko prehoden – kriv je lahko nov šampon, težave v službi, menstruacija … Če pa takšno stanje traja več mesecev in se pri tem redite, čeprav niste v prehrani ničesar spremenili, če je vrat debelejši, koža pa bolj hrapava kot običajno, potem gre morda za oslabljeno funkcijo ščitnice. Ščitnica proizvaja premalo hormonov, ki na primer spodbujajo celično presnovo, lasje pa ne dobijo dovolj hranljivih snovi.

Obloge na jeziku
Pri zdravem človeku je jezik rožnat, prekrit s tankim belkastim filmom. Če pa so obloge debelejše in rumenkaste barve, to pogosto kaže na obolela prebavila. Debelejše belkaste obloge v kombinaciji z bolečinami v želodcu lahko pomenijo znak obolenja želodca, na primer gastritisa. Madeži na jeziku različnih velikosti kažejo na motnje v delovanju jeter. Če so obloge samo na eni strani jezika, gre lahko za tegobe živčnega sistema.

Globoke gube okoli nosu in ust
Začnejo se ob nosnicah in včasih tečejo vse do brade. Ima jih skoraj vsakdo, vendar niso pri vseh enako izražene. Azijska medicina v njih vidi simptom kroničnih obolenj želodca. Še posebej, če čutite pritisk po obroku ali kadar ste lačni, ali pa se po obroku pojavi kislina.

Popokane kapilare na obrazu
Tanke rdeče kapilare na obrazu ali nosu v glavnem kažejo na povišan krvni pritisk in nagnjenost k obolenju dihalnih organov. Modrikaste kapilare pa v mnogo primerih kažejo na slabo srce. To je znak, da kri ne dobi dovolj kisika, zato je videti modrikasto.

Odpadanje las
Normalno je, da izgubite določeno število las na dan, če pa opazite povečano izpadanje, bodite pozorni. Vzrok so lahko hormonske motnje ali motnje metabolizma, pomanjkanje železa ali beljakovin, infekcijske bolezni, velike psihične obremenitve, zastrupitev s težkimi kovinami ali zdravili. Pri ženskah izpadanje las kaže, da nimajo dovolj estrogena, imajo pa presežek moškega hormona androgena.

Sprememba barve nohtov
Nohti bi morali biti rožnati in gladki. Če so rumenkasti ali beli, je to resen znak za preplah. Če jim manjkajo pomembne hranljive snovi (na primer zaradi motenj metabolizma), se njihova barva spremeni. Rumenkasta barva lahko kaže na obolenje jeter, belkasti nohti pa so lahko prvi znak kroničnega vnetja črevesa ali obolenja želodca.

Poudarjeni podočnjaki

Vsakdo ima občasno izražene podočnjake, ki so lahko posledica pomanjkanja spanja, utrujenosti ali stresa in prevelike delovne obremenitve. Če pa so vidni dlje časa –  več tednov – lahko kažejo na določene zdravstvene težave. Modročrni podočnjaki so lahko posledica pomanjkanja železa v krvi (na primer zaradi nepravilne prehrane), rjavkasto črni podočnjaki pa lahko kažejo na probleme v delovanju jeter in žolča ali pa motnje v spanju zaradi nepravilne uporabe uspavalnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.