Magazin > Lepota & telo
487 ogledov

Nohti, ogledalo (ne)zdravja

Nohti so tudi ogledalo zdravja. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Urejeni nohti povedo veliko o človeku, pravijo. Spremembe na nohtih pa lahko kažejo na obolenje nekaterih organov.

Snežna belina
Beli nohti lahko nakazujejo obolenje jeter, napol beli in napol rožnati pa na obolenje ledvic.

Nohti kot sonce
Rumeni nohti so lahko posledica povečanega uživanja karotenov, pojavljajo se tudi pri glivičnih okužbah, zlatenici ali zaradi uživanja nekaterih predpisanih zdravil. Zdravila lahko povzročijo tudi modro-zelene ali belo-rdeče nohte, ali povzročijo njihovo vraščanje, ki je sicer  lahko tudi posledica nepravilnega striženja ali pretesnih obuval. Če pa so vaši nohti zadebeljeni, rumene barve in rastejo počasi, je verjetnost, da je nekaj narobe z vašimi pljuči.

Spremembe v barvi nohtne posteljice
Če je nohtna posteljica rdeča, nakazuje na obolenje srca, medtem ko bleda posteljica pomeni anemijo. Tisti s sladkorno boleznijo imajo običajno rahlo pordelo nohtno osnovo.

Brazde, cepljenje, rane
Nohti, ki se cepijo, vam sporočajo, da jim primanjkuje vitaminov A, B in C ali pa nakazujejo na moteno delovanje ščitnice. Vzrok je lahko tudi (pre)pogosto lakiranje ali uporaba agresivnih sredstev za odstranjevanje laka. Pomanjkanje železa se prav tako kaže v krhkih in ranljivih nohtih. Bele pikice pa, v kolikor ne gre za mehanske poškodbe, kažejo na pomanjkanje kalcija ali cinka. Spremljajoči simptom kožnih obolenj so lahko hrapavi nohti. Rebrasti nohti z malimi vdolbinicami pa so posledica stresa.

Glivice, najbolj pogosto obolenje nohtov
Če so pikice bolj podobne lisam, lahko nakazujejo na glivično obolenje. V hujših in bolj naprednih oblikah se noht obarva rumeno, rjavo ali celo zeleno in se obarvanost se razširi po celotnem nohtu. Brez ustreznega zdravljenja lahko glivice celo povzročijo odstop od posteljice in razširitev na ostale nožne sosede.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.