Specializanti se bodo po specializaciji zaposlili v poljubni ustanovi. Ampak ...

Foto: Profimedia
Specializanti se bodo po opravljeni specializaciji zaposlili v poljubni ustanovi oziroma bodo v roku treh mesecev dolžni sprejeti službo glede na potrebe na nacionalnem nivoju. Tisti, ki bodo dobili specializacijo v okviru posameznega zavoda, pa se bodo morali zaposliti v tistem zavodu za določeno obdobje.
Oglej si celoten članek

"Zastavili smo si cilj dolgoročnega doseganja optimalnega števila posameznih specialistov. Z novim sistemom bodo mladi zdravniki imeli vpogled v število razpisanih specializacij po posameznih specialnostih," je na današnji novinarski konferenci na ministrstvu za zdravje poudarila direktorica direktorata in predsednica odbora za specializacije Tanja Mate. Sistem razpisovanja zdravniških specializacij je do sedaj potekal tako, da je zdravnik kandidiral za specializacijo v določeni regiji, nato se je moral za določeno obdobje tudi zaposliti v tej regiji.

Dvotirni razpisi

Z novim sistemom pa je predviden dvotirni razpis, del razpisa, v okviru katerega se bo razpisovala večina specializacij, bo nacionalni, drugi dela pa bo za manjše zdravstvene ustanove, kjer imajo siceršnje težave s pridobivanjem zdravnikov določene specialnosti.

Pomladanski razpis specializacij bo objavljen 12. aprila. Razpisanih bo okoli 300 mest. Jeseni pa bo razpisanih še 150 mest. Razpisi bodo bolj ali manj predvidljivi, konstantni, tako da bodo lahko tudi mladi zdravniki vedeli, kaj pričakovati v prihodnjem razpisu. Njihov cilj pa je, da bodo do leta 2025 stabilno popolnili delovna mesta v zdravništvu.

"Z novim sistemom razpisa specializacij želimo zagotoviti boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev in enakomerno dostopnost prebivalstva do zdravnikov določenih specialnosti," pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved.

Slovenija Mladi zdravniki specialisti in specializanti objavili plačilne liste

Lahko se bodo zaposlili v poljubni ustanovi

Specializanti, ki bodo dobili specializacijo na nacionalnem razpisu, se bodo po opravljeni specializaciji zaposlili v poljubni ustanovi oziroma bodo v roku treh mesecev dolžni sprejeti službo glede na potrebe na nacionalnem nivoju. Tisti, ki bodo dobili specializacijo v okviru posameznega zavoda, pa se bodo morali zaposliti v tistem zavodu za določeno obdobje. Regijski pristop k specializacijam je škodoval nekaterim manjšim ustanovam, kot je trboveljska bolnišnica, ki spada pod ljubljansko regijo, a so se potem vsi specialisti želeli zaposliti v UKC Ljubljana.

Najbolj primanjkuje družinskih zdravnikov, pediatrov, psihiatrov, radiologov, specialistov urgentne medicine pa tudi patologije, otroške psihiatrije itd. Na novo pa uvajajo specializaciji žilne kirurgije ter alergologije in imunologije.

V prihodnje pa bodo s pomočjo projekta, ki je delno financiran tudi iz evropskih sredstev, prišli do podatkov, kakšne so točne potrebe po zdravnikih in specializacijah v državi, saj bodo v modelu upoštevali tako demografijo zdravniške populacije, potrebe prebivalstva in projiciranje porazdelitve po državi. Na ta način bodo dobili podlago za noveliranje zdravstvene mreže v prihodnje.

Razpis za specializacije ni več v rokah samo zdravniške zbornice

V preteklosti je razpis specializacij pripravljala Zdravniška zbornica Slovenije, po novem pa ga bo pripravil odbor za specializacije, ki ga sestavljajo predstavniki zdravniške zbornice, Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, NIJZ in ministrstva za zdravje.

Kot je opozoril direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek, so imeli v preteklih letih kar nekaj pripomb na račun razpisovanja specializacij, nov način razpisovanja pa ocenjuje kot korak v pravo smer. "Ne dvomim, da bo pozitivna sprememba tudi v tem, da poleg nacionalnih razpisov omogoča tudi razpis za posamezni zavod, tako da bodo do zdravnikov prišli tudi tisti zavodi, ki so kader do sedaj težje pridobili," je dejal.

To je razlog Mladi zdravniki ne želijo biti radioterapevti

Pomladanski razpis specializacij bo objavljen 12. aprila. Razpisanih bo okoli 300 mest. Jeseni pa bo razpisanih še 150 mest. Razpisi bodo bolj ali manj predvidljivi, konstantni, tako da bodo lahko tudi mladi zdravniki vedeli, kaj pričakovati v prihodnjem razpisu. Njihov cilj pa je, da bodo do leta 2025 stabilno popolnili delovna mesta v zdravništvu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.