Slovenija
137 ogledov

Mladi zdravniki ne želijo biti radioterapevti

ukc maribor Nino Verdnik
Po tem, ko so po le dobrem mesecu dni v Mariboru prekinili obsevanja rakavih bolnikov, ker je edina radiologinja zbolela, se postavlja vprašanje, kdo je odgovoren za slabo načrtovanje specializacij s področja radioterapije.

"Za trenutno stanje kadrovskega primanjkljaja onkologov radioterapevtov v UKC Maribor je treba iskati razloge v prepoznem načrtovanju kadrov s strani ustanove in premajhnem interesu mladih zdravnikov za to specialnost," so danes sporočili z zdravniške zbornice (ZZS).

"Nove potrebe je treba načrtovati pravočasno"

Specializacija onkologije z radioterapijo traja pet let brez morebitnih prekinitev (npr. porodniške, daljše bolniške, doktorski študij in podobno), zato je zelo pomembno, da izvajalci javne zdravstvene službe pravočasno načrtujejo nove kadre in ZZS javijo potrebe po novih zdravnikih specialistih, poudarjajo na ZZS. "Zdravniška zbornica Slovenije je od leta 2010 sledila pričakovanjem in javljenim potrebam ustanov na področju Onkologije z radioterapijo," poudarjajo na ZZS.

Edina radiologinja zbolela

Iz UKC Maribor so v torek sporočili, da zaradi bolezni edine specialistke radioterapije in odpovedi sodelovanja ljubljanskih kolegov ne bodo več obsevali novih bolnikov. Pri dokončanju začetih obsevanj bodo pomagali zdravniki ljubljanskega onkološkega inštituta. V Mariboru so tako obsevanja izvajali le dober mesec.

V dveh letih obsevali 27 bolnikov

V UKC Maribor imajo dva obsevalnika, ki sta bila ob nakupu vredna pet milijonov evrov. V dveh letih so obsevali samo 27 bolnikov, če pa bi delovala z vso zmogljivostjo, bi lahko vsaj 2.000 bolnikom prihranili naporno vožnjo v Ljubljano.

"Prej bi morali razmišljati, kateri kader bo delal na tem področju. Škoda je, da je bila tako draga investicija sprovedena in da ne bo služila pacientom," pravi Vlasta Cafnik, zastopnica pacientovih pravic.

Mesta v razpisih ostajajo nezasedena

Razpisanih je bilo 12 mest za potrebe Onkologije z radioterapijo, od tega se na pet razpisanih mest ni javil nihče in so ostala nezasedena. Tudi na zadnjem razpisu 2016, ki je še vedno aktualen, ostajata dve mesti za radioterapijo v UKC Maribor nezasedeni.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • KOJAK 20:33 29.december 2016.

    Važno da je nekdo pokasiral provizijo od nabave obsevalnika.

  • jakec1575 20:22 29.december 2016.

    V takem primeru bi morali imeti na voljo hitro pogodbeno posojanje med zdravstvenimi domovi in ustanovami. Za napacno planiranje pa ni besed. zbornica in direktorji ustanov. To ni samo malomarnost ampak tudi gospodarska skoda (izgube zaradi nedelovanja naprave) in ogrozanje ...prikaži več javnega zdravja zaradi cakalne dobe. Trebo bo pocasi zaceti gledai v JS in v gospodarstvu skupne ucinke, ne vsak samo svoj posel. Ko sestejes posredne skode se hitro ugotovi, da je biti direktor taksne ustanove prekleto resno in odgovorno delo in ne zgolj privilegij za dodatek. Potrebna so resna znanja organizacije pa se cesa.

  • Avatar Leon
    Leon 20:11 29.december 2016.

    Verjetno si imel v mislih svojega pivskega bratca ?