Spet je čas za regrat

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V spomladanskih mesecih pišemo pogosto o dobrodejnih učinkih regrata, saj ga tedaj mrzlično nabiramo in uživamo v solati. Prav zdaj do oktobra pa je čas, da izkopljemo njegovo zdravilno korenino …
Oglej si celoten članek

Za nabiranje izberite travnik daleč proč od gnojenih površin in prometnih cest. Pazite, da med nabiranjem ne poškodujete korenine. Na korenini še vedno pustimo zelene liste, da ohrani zdravilni mleček.

Korenine ne peremo pod vodo, ampak jo nežno obrišemo in posušimo. Sušimo jo lahko na soncu, v napravi za sušenje, na pečici ali v pečici pri približno 50 stopinjah Celzija. Ko je korenina suha, odstranimo zelene dele, korenino pa zmeljemo oziroma zdrobimo.

Zdravilna korenina

Čaj iz regratove korenine se uporablja za različne namene, v farmaciji ga uporabljajo za zdravljenje slabšega delovanja žolčnika in jeter, uporablja se ga pri zlatenici, ob žolčnih kamnih in jetrnih boleznih, tudi za izboljšanje prebave in spodbujanje apetita. 

Sicer pa je dokazano, da deluje kot diuretik, mnogim pomaga pri težavah z zastajanjem vode v telesu, deluje tudi proticelulitno, regratovi pripravki pa znižujejo celo raven sladkorja v krvi.

V zadnjem času se veliko govori tudi o regratovi korenini, ki pomaga pri nekaterih vrstah raka. Relevantnih raziskav na to temo nismo našli, nekateri pa kot podporno zdravljenje ali kot preventivo redno uživajo prah regratove korenine, ki ga vmešamo med mlačno vodo. Dnevno naj bi spili polovico žličke prahu oziroma zdrobljene regratove korenine. 

Preberite še:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.