Zdravje > Prehrana
314 ogledov

Spet je čas za regrat

Korenina Profimedias
V spomladanskih mesecih pišemo pogosto o dobrodejnih učinkih regrata, saj ga tedaj mrzlično nabiramo in uživamo v solati. Prav zdaj do oktobra pa je čas, da izkopljemo njegovo zdravilno korenino …

Za nabiranje izberite travnik daleč proč od gnojenih površin in prometnih cest. Pazite, da med nabiranjem ne poškodujete korenine. Na korenini še vedno pustimo zelene liste, da ohrani zdravilni mleček.

Korenine ne peremo pod vodo, ampak jo nežno obrišemo in posušimo. Sušimo jo lahko na soncu, v napravi za sušenje, na pečici ali v pečici pri približno 50 stopinjah Celzija. Ko je korenina suha, odstranimo zelene dele, korenino pa zmeljemo oziroma zdrobimo.

Zdravilna korenina

Čaj iz regratove korenine se uporablja za različne namene, v farmaciji ga uporabljajo za zdravljenje slabšega delovanja žolčnika in jeter, uporablja se ga pri zlatenici, ob žolčnih kamnih in jetrnih boleznih, tudi za izboljšanje prebave in spodbujanje apetita. 

Sicer pa je dokazano, da deluje kot diuretik, mnogim pomaga pri težavah z zastajanjem vode v telesu, deluje tudi proticelulitno, regratovi pripravki pa znižujejo celo raven sladkorja v krvi.

V zadnjem času se veliko govori tudi o regratovi korenini, ki pomaga pri nekaterih vrstah raka. Relevantnih raziskav na to temo nismo našli, nekateri pa kot podporno zdravljenje ali kot preventivo redno uživajo prah regratove korenine, ki ga vmešamo med mlačno vodo. Dnevno naj bi spili polovico žličke prahu oziroma zdrobljene regratove korenine. 

Preberite še:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.