Starše kliče na pomoč

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bralko skrbi, da postaja njen sin obseden s hrano.
Oglej si celoten članek

Moj sin je star 14 let. Je normalno to, da res komplicira pri hrani. Ne smem uporabljati nobenega olja, jedel bi same beljakovine, veliko se ukvarja s svojim športom. Nočem, da postane obseden s hrano. Imam lahko kakšen vpliv na to?

Odgovarja socialna delavka iz Svetovalnice za motnje hranjenja Introspekta, Aleksandra Rožman.

Izločanje določenih sestavin hrane iz jedilnika in pospešeno ukvarjanje s telesno dejavnostjo lahko potencialno nakazuje, da mlada oseba začenja kontrolirati svoj način življenja in s tem blažiti porajajočo duševno stisko. Tako začne navadno tudi klicati na pomoč starša. Čeprav lahko na zunaj zgleda ravno obratno. Predvsem je pomembno, kaj se dogaja z otrokom na čustveni ravni. Priporočljivo je, da se starš v takšnih situacijah pogovori z otrokom, zakaj počne takšne stvari in poskuša izvedeti, kako se počuti. Ob starševski nadaljnji zaskrbljenosti je potrebno poiskati strokovno pomoč. Najstniki lahko velikokrat v takšnih primerih v zelo hitrem času, iz sprva neogrožajočega vedenja, preidejo v skrajne oblike vsakodnevnega samouničevanja. Škodljivo vedenje poganja čustvena razbolelost in zato najstnik ne zmore svojega vedenja nadzorovati v relativno neogrožajočih mejah. Starši imajo ogromno moč, tudi če otrok sprva zavrača kakršnokoli sodelovanje. Pogostokrat lahko v takšnih situacijah začnemo pomagati otroku preko odnosa s staršem, in tako preprečimo nadaljnji razvoj problematike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.