Ste že slišali za sinigrin? Tu ga dobite!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Neopranega shranjujemo v vrečki s čim manj zraka ...
Oglej si celoten članek

Na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu ugotavljajo, da dosežemo najboljši učinek za ohranjanje hranilnih snovi v ohrovtu s kratkotrajnim petminutnim dušenjem: “Takšni pogoji omogočijo pretvorbo glukozinatov v izotiocianate z delovanjem naravno prisotnih encimov.”

Pojasnjujejo, da je posebna značilnost ohrovta snov sinigrin: “Sinigrin je glukozinat iz katerega v telesu nastanejo pomembne spojine izotiocianati, ki imajo vlogo pri regulaciji procesov detoksikacije telesa. Poleg tega izotiocianati v želodcu preprečujejo rast bakterije Helicobacter pylori in njene škodljive učinke na želodčno steno. Imajo pa tudi antikancerogeno delovanje.”

V Nutrisu svetujejo, da kupimo svež ohrovt in ga shranjujemo suhega in ne že opranega, saj voda spodbuja kvarjenje živil. “Shranjevanje v plastični vrečki s čim manj zraka bo ohrovt ohranilo dlje časa svežega,” dodajajo.

 

Ohrovt sicer pri kuhanju lahko pripravimo na številne različne načine: "Surovega lahko uporabimo za solate, s kuhanjem pa lahko pripravimo juhe in enolončnice. Kot priloga se lepo poda s paradižnikom in gobami. Začimbe ki dopolnjujejo aromo ohrovta so: paprika, curry ali kumina."

Foto: Profimedia Ohrovt

Visok antioksidativni potencial

Ohrovt je sicer poln koristih snovi. “V njem v večjih količinah najdemo minerale kot so kalij, magnezij, mangan, nekaj manj pa je železa in kalcija. Od vitaminov je pomembno omeniti vitamine K, C in A, folat ter vitamin B6. Vitamin C in A sta močna antioksidanta,” naštevajo na Inštitutu. Ohrovt po njihovih besedah vsebuje tudi številne flavonoide vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano antioksidativno delovanje: “Skupaj z vitamini C in A so zaslužni za visok antioksidativni potencial ohrovta.”

Poleg antioksidativnega učinka, ima večina flavonoidov tudi protivnetno delovanje, ohrovt pa pozitivno deluje na znižanje skupnega holesterola v krvi ter tako ščiti srčno žilni sistem pred obolenji. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.