Število okuženih v Sloveniji narašča

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Med letošnjimi 39 primeri novih diagnoz med moškimi, jih je bilo 21 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.
Oglej si celoten članek

“Če okužbo s HIV odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in praviloma uspešnejše zdravljenje,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja NIJZ. V letošnjem letu je bila diagnoza okužbe s HIV postavljena pozno kar pri 60-ih odstotkih. Okužba s HIV je sicer še vedno neozdravljiva, vendar imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in bolj kvalitetno življenje.

Za aidsom zbolelo 15 ljudi

Število okuženih z HIV sicer v Sloveniji narašča, v obdobju zadnjih desetih let je bilo prepoznanih 450 okužb s HIV. Na NIJZ so letos do vključno 18. novembra prejeli podatke o 43-ih novih diagnozah okužbe. “Med letošnjimi 39 primeri novih diagnoz med moškimi jih je bilo 21 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi,” opozarjajo. Dobili so tudi prijavo dveh primerov okužbe pri inicirajočih uživalcih drog, en moški se je najverjetneje okužil s heteroseksualnim odnosom z osebo iz države, kjer je več okuženih. Dve ženski sta se predvidoma okužili s spolnim odnosom z moškim, ena z odnosom z biseksualnim moškim, druga pa z znano okuženo osebo. 16 ljudi ne morejo uvrstiti v nobeno od znanih skupin z višjim tveganjem.

Letos je sicer za aidsom zbolelo 15 oseb, ena je zaradi aidsa umrla. “Najbolj ranljive skupine pri nas so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, promiskuitetni ljudje, prostitutke in njihovi klienti, injicirajoči uživalci drog, zaporniki, osebe s spolno prenosnimi okužbami, kot so hepatitis B, sifilis, gonoreja,” opozarja Evita Leskovšek z NIJZ. Dodaja, da so tudi na današnjem strokovnem srečanju o HIV-u in aidsu v središče postavili dve prepletajoči se temi: kako povečati dostopnost in dosegljivost do testiranja ter kako zmanjševati stigmo in diskriminacijo. “Dejstvo je, da tako v Evropi kot Sloveniji večina na novo diagnosticiranih dobi diagnozo prepozno. Pomemben vzrok je strah pred stigmo, ki je del naše realnosti,” dodaja.

Prvega decembra bo na Prešernovem trgu v Ljubljani informativna stojnica, kjer bodo študentje medicine informirali, svetovali in mimoidoče vabili na anonimno brezplačno testiranje, ki bo potekalo v prostorih NIJZ na Trubarjevi 2 v Ljubljani. Testiranje bo možno tudi po posameznih organizacijskih enotah NIJZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.