Zdravje > Aktualno
37 ogledov

Število okuženih v Sloveniji narašča

Laboratorij HIV AIDS epruvete iStock Žurnal24 main
Med letošnjimi 39 primeri novih diagnoz med moškimi, jih je bilo 21 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

“Če okužbo s HIV odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in praviloma uspešnejše zdravljenje,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja NIJZ. V letošnjem letu je bila diagnoza okužbe s HIV postavljena pozno kar pri 60-ih odstotkih. Okužba s HIV je sicer še vedno neozdravljiva, vendar imajo okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju daljše in bolj kvalitetno življenje.

Za aidsom zbolelo 15 ljudi

Število okuženih z HIV sicer v Sloveniji narašča, v obdobju zadnjih desetih let je bilo prepoznanih 450 okužb s HIV. Na NIJZ so letos do vključno 18. novembra prejeli podatke o 43-ih novih diagnozah okužbe. “Med letošnjimi 39 primeri novih diagnoz med moškimi jih je bilo 21 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi,” opozarjajo. Dobili so tudi prijavo dveh primerov okužbe pri inicirajočih uživalcih drog, en moški se je najverjetneje okužil s heteroseksualnim odnosom z osebo iz države, kjer je več okuženih. Dve ženski sta se predvidoma okužili s spolnim odnosom z moškim, ena z odnosom z biseksualnim moškim, druga pa z znano okuženo osebo. 16 ljudi ne morejo uvrstiti v nobeno od znanih skupin z višjim tveganjem.

Letos je sicer za aidsom zbolelo 15 oseb, ena je zaradi aidsa umrla. “Najbolj ranljive skupine pri nas so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, promiskuitetni ljudje, prostitutke in njihovi klienti, injicirajoči uživalci drog, zaporniki, osebe s spolno prenosnimi okužbami, kot so hepatitis B, sifilis, gonoreja,” opozarja Evita Leskovšek z NIJZ. Dodaja, da so tudi na današnjem strokovnem srečanju o HIV-u in aidsu v središče postavili dve prepletajoči se temi: kako povečati dostopnost in dosegljivost do testiranja ter kako zmanjševati stigmo in diskriminacijo. “Dejstvo je, da tako v Evropi kot Sloveniji večina na novo diagnosticiranih dobi diagnozo prepozno. Pomemben vzrok je strah pred stigmo, ki je del naše realnosti,” dodaja.

Prvega decembra bo na Prešernovem trgu v Ljubljani informativna stojnica, kjer bodo študentje medicine informirali, svetovali in mimoidoče vabili na anonimno brezplačno testiranje, ki bo potekalo v prostorih NIJZ na Trubarjevi 2 v Ljubljani. Testiranje bo možno tudi po posameznih organizacijskih enotah NIJZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.