Stres tako za otroka kot ekipo

Foto: UKC Ljubljana Foto: UKCLJ Foto: UKC Ljubljana Helikopter SV na heliportu UKC Ljubljana Foto: UKC Ljubljana Helikopter SV
Približno 200-krat na leto se zdravnik in medicinska sestra iz UKC-ja Ljubljana - v večini primerov z reševalnim vozilom, kdaj pa tudi s helikopterjem - odpravita po kritično bolnega novorojenčka v regionalno bolnišnico
Oglej si celoten članek

V UKC Ljubljana so  prvo multidisciplinarno pediatrično enoto za intenzivno terapijo odprli leta leta 1974, dve leti kasneje pa so organizirali prevoz življenjsko ogroženih novorojenčkov iz vseh slovenskih porodnišnic. Pediater in medicinska sestra, ki sta v pripravljenosti, gresta po ogroženega novorojenčka, ga stabilizirata in pripeljeta v enoto.  

V tem času so prepeljali več kot 7000 novorojencev in dojenčkov iz 14 slovenskih porodnišnic in otroških oddelkov. "Med naštetimi je tudi nekaj nujnih transportov otrok s poslabšanjem zdravstvenega stanja, ki so zaradi kronične bolezni priključeni na aparat za umetno predihavanje na svojem domu in so bili zdravljeni na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike,"  pojasnjujejo na UKC Ljubljana.

"Medbolnišnični transport predstavlja stres tako za otroka kot transportno ekipo, saj se kljub dobri primarni oskrbi lahko otrokovo stanje hitro poslabša. Takrat je potrebno hitro ukrepanje usposobljene transportne ekipe, ki jo sestavljata zdravnik pediater in diplomirana medicinska sestra. Ekipa je v stalni pripravljenosti 24 ur na dan vse dni v letu."

Najstarejši slovenski leteči novorojenček je star 40 let

Če transport kritično bolnega novorojenca in dojenčka z reševalnim vozilom v Sloveniji poteka že od leta 1976, jim je od leta 1978 v pomoč še helikopter. 

V teh dneh so dobili novo opremo, ki bo olajšala in omogočila še bolj varne prevoze s helikopterji Slovenske vojske in Slovenske policije. Vrednost naložbe je 1.149.824,00 evra z DDV, v opremi sta dva transportna inkubatorja,  dva sistema bolniških nosil z opremo, štirje samodejno zložljivi transportni vozički z dvema sprejemnima postajama, dvanajst ročno zložljivih transportnih vozičkov in dva defibrilatorja.  Dobava dveh namenskih reševalni vozili je predvidena v letu 2019.

Foto: UKC Ljubljana

Glavni razlogi za medbolnišnični prevoz kritično hudo bolnih novorojenčkov so dihalna stiska novorojenčka, prirojene anomalije, huda obporodna hipoksija (pomanjkanje kisika), pri dojenčkih pa akutna odpoved dihanja ob prebolevanju bronhiolitisa, akutna obolenja v trebuhu, ki zahtevajo kirurško zdravljenje, in sepsa. 

Helikopterski prevoz

Leta 1978 so začeli otroke prevažati tudi s pomočjo helikopterske službe. Tisto leto so s helikopterjem prepeljali 3,6 odstotka bolnikov. Največ oz. skoraj 40 odstotkov so jih s helikopterjem prepeljali leta 1998, sicer pa je delež od 20 do 30 odstotkov.

Sicer helikopter lahko uporabljajo samo podnevi in ob lepem vremenu, smiselni ga je uporabljati, če je porodnišnica oddaljena vsaj 50 kilometrov.

V praksi to delo opravlja najmanj pet oseb, torej tehnik, dva pilota, zdravnik in medicinski tehnik. Ko jim naročijo prevoz novorojenčka, priletijo v ljubljanski klinični center po inkubator ter medicinsko osebje, nato pa se odpravijo po novorojenčka.

Slovenija Ponovno reševali dojenčka iz pregretega avta

S helikopterjem v Ljubljano V sanitarijah našli novorojenčka

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.