Slovenija
39 ogledov

V Sloveniji že 700 letečih novorojenčkov

Leteči novorojenčki: čez en mesec bo prvo srečanje novorojenčkov, ki so jih s policijskim helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Najstarejši slovenski leteči novorojenček je star že več kot 30 let.

Pojem "letečni novorojenčki" je dobro znan slovenski policiji, javnosti pa malo manj. Gre za novorojenčke, ki so jih predstavniki Letalske policijske enote v okviru svojih humanitarnih nalog s helikopterji prepeljali v bolnišnico.

Kaj? 1. srečanje "letečih novorojenčkov"
Kdaj? 8. maj ob 11. uri
Kje? Hangar Letalske policijske enote
Kdo? Novorojenčki, njihovi starši in sorodniki

Takih otrok je bilo v tridesetih letih že več kot 700. Najstarejši je tako danes star več kot 30 let, najmlajši pa samo nekaj dni.

Dober občutek, ko nekomu pomagaš
"Včasih je vreme izredno slabo in zavedamo se, da se nam lahko tudi kaj sfiži, a vedno letimo po nedonošenčke in v bolnišnice z dobrim občutkom, da lahko nekomu pomagamo. Ljudje pri nas dostikrat delajo na meji nemogočega. Razmere, denimo za pristanek, so včasih milo rečeno slabe, a če se le da, vedno pomagamo in najdemo varen način prevoza in pristanka," nam pojasni Robert Sušanj iz Letalske policijske enote.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


To bo prvo tovrstno srečanje. "Moramo se pohvaliti, da je bila to naša ideja," veselo pravi Sušanj in doda: "A ni zanimivo, da smo poskrbeli že za toliko novorojenčkov? Zakaj ne bi prišli skupaj na srečanje in spoznali, kako je to potekalo? Mnogi verjetno niti ne vedo, da so bili tako prepeljani, in bodo morda šele zdaj s tem seznanjeni."

Prijava na srečanje:
inkubator@policija.si
ali po navadni pošti: Letalska policijska enota, Zgornji Brnik 130 p, 4210 Brnik

Pet ljudi za eno življenje
Udeležencem bodo namreč predstavili svoje delo in inkubatorje, s katerimi prevažajo nedonošenčke. Na pogostitvi pa si bodo navzoči izmenjali izkušnje.

V praksi to delo opravlja najmanj pet oseb, torej tehnik, dva pilota, zdravnik in medicinski tehnik. Ko jim naročijo prevoz novorojenčka, priletijo v ljubljanski klinični center po inkubator ter medicinsko osebje, nato pa se odpravijo po novorojenčka. Kot pravi, staršev ni strah, ker njihovo dete prenašajo v helikopterjih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Včasih pogledajo komaj čez dlan
"Veseli so, da sodeluje tudi medicinsko usposobljeno osebje. Nedavno smo prepeljali dvojčka in zanimivo je videti, kako majhni so – otročički včasih pogledajo komaj čez dlan, tako majhni so. Zadnjič sem na spletu našel naše sporočilo glede srečanja in odzivi so samo pozitivni. Ena od mamic je napisala, kako nemočno se je počutila, ko so ji rekli, da bo moral otrok z inkubatorjem v bolnišnico. Ko pa je slišala zvok helikopterja pred bolnišnico, je šele spoznala, kaj pomeni tak prevoz, in se je samo še zahvaljevala," zaključi Sušanj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.