Stroka v skrbeh. Lahko pričakujemo dodatno omejevanje? To pravi Logarjeva.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Omikron v Sloveniji. Strokovnjaki menijo, da je omikron različica pri nas bolj razširjena, kot kažejo podatki. Sledijo novi ukrepi?
Oglej si celoten članek

Nova koronavirusna različica omikron se širi hitreje kot vse druge različice novega koronavirusa, je včeraj potrdil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Omikron je po njegovih besedah verjetno že v večini držav po svetu.

Dodal je, da jih pri WHO skrbi, ker ljudje omikron obravnavajo kot blagega. Čeprav omikron povzroča blažje oblike bolezni, bi lahko število okužb znova preplavilo zdravstvene sisteme, ki niso pripravljeni, je posvaril generalni direktor.

Petrovec: Tega zanesljivo še ne vemo

Tudi doktor Miroslav Petrovec, prdstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, je sinoči za Odmeve javne televizije poudaril, da nam o omikronu manjka še kar precej podatkov. "Njegovo bliskovito širjenje, ki se je začelo konec novembra iz afriških držav, danes pa ga ima že večina evropskih držav, daje misliti, da gre gotovo za najbolj nalezljivo varianto od vseh različic. Zaradi tega smo vsi zaskrbljeni." 

Petrovec je poudaril, da to, da naj bi bila bolezen v primeru okužbe s to različico milejša, še ni zanesljivo. "Vendar na takšne podatke bomo verjetno morali počakati še nekaj tednov." Dodal je, da za zdaj lahko trdimo le, da je ta različica zelo nalezljiva. "Kdor se še ni srečal s covidom, se letos zagotovo bo. Ta nalezljivost je absolutna, ne bomo se ji mogli izogniti." 

Petrovec hkrati svari, da je pojavnost omikrona pri nas v tem trenutku gotovo višja, kot so uradne številke in ljudi znova pozove k cepljenju. "Problem je tudi, da tisti, ki so cepljeni z dvema odmerkoma, po šestih mesecih izgubijo toliko imunosti, da ne zmorejo več sposobnosti pri nevtralizaciji virusa. Po doslej znanih podatkih je daleč najboljša kombinacija cepljenje in prebolevnost, absolutno pa priporočamo dodatno tretjo dozo cepiva." 

Logarjeva glede morebitnega dodatnega omejevanja

Včeraj so se Italijani že odločili za dodatne ukrepe pri vstopu v državo; tisti, ki niso cepljeni proti covidu, bodo morali po novem ob prihodu iz druge države EU v petdnevno karanteno, cepljeni pa bodo morali predložiti negativen izvid testa na koronavirus. Poleg tega je vlada na včerajšnji seji izredne razmere, ki jih je zaradi pandemije prvič uvedla v začetku lanskega leta, podaljšala do 31. marca 2022.

Nizozemci so medtem z 20. decembrom zapirajo šole, prav tako se je vlada odločila, da bo do 14. januarja podaljšala protikoronske ukrepe, kar pomeni, da morajo biti trgovine, bari in restavracije zaprte vsak dan med 17. in 5. uro, ljudje pa lahko doma sprejmejo le štiri goste. Omenjeni ukrepi so začeli veljati 28. novembra za začetno obdobje treh tednov.

Bo posvetovalna skupina za covid-19 tudi pri nas svetovala dodatne ukrepe? Mateja Logar je za sinočnje Odmeve najprej poudarila, da se pri nas epidemija sicer še umirja, a slabše kot je bilo načrtovano. Kljub temu dodatnih ukrepov za zdaj očitno ne bodo predlagali.  

"V tem trenutku ne predvidevamo dodatnega zaostrovanja, svetujemo pa striktno upoštevanje veljavnih ukrepov. Nošenje mask ne le v zaprtih prostorih, pač pa tudi zunaj, prezračevanje, izogibanje množic, predvsem pa cepljenje." 

Logarjeva je izpostavila akcijo Dnevi cepljenja kot dodatno promocijo. Potkali bodo od 19. do 23. decembra, z akcijo želijo v lokalnih skupnosti k cepljenju proti covidu-19 nagovoriti tiste, ki se za to še niso odločili. V tem času bodo imeli cepilni centri podaljšan delovni časi, ponekod bodo cepili tudi ponoči. Na voljo bo tudi večje število mobilnih enot.

Najnovejša prognoza Najnovejša prognoza: Konec veselja, rdeča faza se odmika, čaka nas nov skok

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 16:38 15. December 2021.

    Krivulja pada, ukrepi poostreni... bo kmalu za 'cepljenega', ki bo pred pričami kihnil, 'iz okolja odvzeto' nekaj proticepilcev? Jih bodo …

  • 15:11 15. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

  • 14:43 15. December 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.