Slovenija
95046 ogledov

Najnovejša prognoza: Konec veselja, rdeča faza se odmika, čaka nas nov skok

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Zaradi omikrona bi se krivulja lahko že v januarju spet obrnila navzgor.

"Epidemija upada, vendar vse počasneje," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. "Nakazuje se, da prekuževanje ne uspe kompenzirati vpliva predprazničnega druženja. Razpolovni čas je približno 40 dni. Število hospitaliziranih, ki z določenim časovnim zamikom sledi dinamiki števila pozitivnih testov, se vse hitreje zmanjšuje, tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih."

Novo različico omikron, ki so jo danes potrdili tudi v Sloveniji, bodo vključili v model, ko bodo okvirno znane karakteristike njenega lokalnega širjenja ter resnost povzročene bolezni. "Takrat bomo pripravljali tudi napoved naraščanja njenega deleža, tako kot smo to že prikazovali za različico alfa in delta. Pričakuje se, da se bodo zaradi različice omikron, ki se v številnih državah zelo hitro širi, najkasneje januarja krivulje spet obrnile navzgor," razlaga Leskovar.

 | Avtor: IJS IJS

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. "Predvidoma se bo za zdaj še padajoča pojavnost začela povečevati, preden bomo uspeli priti v rdečo fazo," navajajo pri IJS. "Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija čim hitreje upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje."

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,85. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 1359.

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno dobra polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 1,3 odstotke prebivalstva oz. približno vsak 80. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih približno dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," ugotavlja Leskovar.

Prekuževanje hitrejše od cepljenja

Hitrost cepljenja je približno tri tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 odstotka prebivalstva na teden, hitrost prekuževanja je približno 24 tisoč okuženih na teden oz. 1,1 odstotka prebivalstva na teden.

Rdeča faza se nam odmika

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 1014. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi. Predvidoma se bo za zdaj še padajoča pojavnost začela povečevati, preden bomo uspeli priti v rdečo fazo," razlaga Leskovar. "Ker se tako prehod v rdečo fazo premika v daljno prihodnost, ne bomo podali napovedi za prehod, saj so negotovosti prevelike."

 | Avtor: IJS IJS

Deleži hospitaliziranih, v enotah intenzivne terapije in umrlih potrjeno okuženih po starostnih skupinah so prikazani v spodnji tabeli. 

V tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli). Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9 in četrti val 24,8 odstotka. Odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih.

Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna.

 | Avtor: IJS IJS

Komentarjev 27
  • kapibara1 14:46 15.december 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • tudbognasvečnereši 10:08 15.december 2021.

    Halo Žurnal, že 14 dni čakam kdaj boste objavili da Branko Masleša nima diplome

  • mihatirs 07:34 15.december 2021.

    jebem vas budale to da vsi fašemo omikrona je najbolje...niti enega primera z omikronom v svetu ni bilo da bi potreboval bolnišnično zdravljenje!!!!