Strokovnjak opozarja, da cepivo na vse nove seve ne bo učinkovalo

Foto: Epa Covid-19, kitajsko cepivo
Foto: Epa Covid-19, kitajsko cepivo
Meni, da bi morali začeti pripravljati spremenjeno cepivo, ki bi varovalo tudi pred novimi sevi covida-19.
Oglej si celoten članek

Dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, meni, da bo za cepljenje bolj neugoden južnoafriški kot angleški sev. Na Twitterju je povzel ugotovitve raziskave, s katero so pri cepivu Pfizer-BioNTech "testirali učinkovitost nevtralizacije (psevdo)virusa B1117", torej angleškega seva, s serumi 16 cepljenih pacientov. Ugotovili so skoraj nespremenjeno učinkovitost, je zapisal Jerala. 

Južnoafriški sev pa je po njegovih besedah drugačen, saj da so "v drugi študiji pokazali zelo visoko in pri nizkih titrih skoraj popolno zmanjšanje nevtralizacije virusa s serumi rekovalescentov". Jerala meni, da enako najbrž velja tudi za brazilsko različico s podobnimi mutacijami in opozarja, da bi najbrž že morali pripravljati drugačno cepivo, ki bi pokrilo tudi nove seve covida-19.

dezurni@zurnal24.si

Slovenija Skoraj tristo ljudi se je cepilo mimo vrste

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:31 21. Januar 2021.

    A ne bi raje ti kvazi strokovnjaki potrkali na kaka druga vrata v spremstvu kriminalistov, še bolje vojske in sodba …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.