Zdravje
4483 ogledov

Strokovnjak opozarja, da cepivo na vse nove seve ne bo učinkovalo

Covid-19, kitajsko cepivo Epa Covid-19, kitajsko cepivo
Meni, da bi morali začeti pripravljati spremenjeno cepivo, ki bi varovalo tudi pred novimi sevi covida-19.

Dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, meni, da bo za cepljenje bolj neugoden južnoafriški kot angleški sev. Na Twitterju je povzel ugotovitve raziskave, s katero so pri cepivu Pfizer-BioNTech "testirali učinkovitost nevtralizacije (psevdo)virusa B1117", torej angleškega seva, s serumi 16 cepljenih pacientov. Ugotovili so skoraj nespremenjeno učinkovitost, je zapisal Jerala. 

Južnoafriški sev pa je po njegovih besedah drugačen, saj da so "v drugi študiji pokazali zelo visoko in pri nizkih titrih skoraj popolno zmanjšanje nevtralizacije virusa s serumi rekovalescentov". Jerala meni, da enako najbrž velja tudi za brazilsko različico s podobnimi mutacijami in opozarja, da bi najbrž že morali pripravljati drugačno cepivo, ki bi pokrilo tudi nove seve covida-19.

dezurni@zurnal24.si

Cepljenje proti covid-19, koronavirus Slovenija Skoraj tristo ljudi se je cepilo mimo vrste
Komentarjev 1
  • mamax 19:31 21.januar 2021.

    A ne bi raje ti kvazi strokovnjaki potrkali na kaka druga vrata v spremstvu kriminalistov, še bolje vojske in sodba na licu mesta! Ve se pri komu je treba pozvoniti, je pa kar nekaj vrat.