Zdravje
138 ogledov

Ta dva pogoja morata biti izpolnjena za dosego cilja

maske ulica Ljubljana covid.19
1/5
Profimedia
V mariborski regiji lahko na teden cepijo 20.000 ljudi. Predstojnik OE NIJZ Maribor Zoran Simonovič je prepričan, da lahko dosežemo cilj 70-odstotno precepljenost do poletja, če bosta izpolnjena dva pogoja.

Podravska regija od začetka decembra beleži počasen, a stabilen upad primerov okužb. Najvišjo incidenco so v regiji beležili v prvih dveh tednih decembra, trenutno pa se uvrščajo pod slovensko povprečje, je na tiskovni konferenci pojasnil predstojnik OE NIJZ Maribor Zoran Simonovič. Incidenca na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh kaže na dober trend. "Do konca preteklega tedna smo imeli v regiji povprečno na dan 204 primere v enem tednu. Če upoštevamo še 18. in 19. januar, pa je ta številka pod 200 primerov, kar uvršča tudi podravsko regijo v rdečo epidemiološko fazo," je pojasnil Simonovič. 

V zadnjih 14 dneh beležijo največ okužb v starostni skupini med 35 in 64 let, nekoliko pogosteje pri ženskah. Dnevno število umrlih se postopno znižuje. V januarju je vse nižji delež umrlih oskrbovancev domov starejših občanov. 

smrti podravska regija | Avtor: NIJZ NIJZ

Opozoril pa je, da je stanje znotraj regije različno in da so še vedno tudi občine, ki imajo še vedno 14-dnevno incidenco med 1200 in 1600 primerov. Spodbudno je dejstvo, da je v največjih urbanih središčih obremenjenost z novimi okužbami vse manjša. 

primeri občine podravska regija | Avtor: NIJZ NIJZ

V prvih dveh tednih januarja je do največ okužb prišlo znotraj družine in skupnega gospodinjstva. Nekoliko je porasel delež tistih, ki se okužijo na delovnem mestu, na tretjem mestu med vzroki so zasebna druženja. 

Čedalje manj okuženih v domovih starejših občanov

Simonovič je navedel dva možna razloga za čedalje manjši delež tistih, ki se okužijo v domovih starejših občanov in socialno-varstvenih zavodih. Eden od razlogov je lahko veliko število okuženih v večini teh institucij v preteklem obdobju. Drugi razlog za upad je lahko tudi cepljenje, s katerim so začeli 27. decembra lani. "Kažejo se že prvi pozitivni učinki," pravi Simonovič. Glede na klinično preizkušanje cepiva, ki se trenutno uporablja v Sloveniji, se v 14 dnevih po prvem odmerku tveganje za okužbo zmanjša za polovico. Prvi posamezniki so bili v teh dneh cepljeni že z drugim odmerkom.

okužbe dso podravska regija covid-19 | Avtor: NIJZ NIJZ

Od pričetka cepljenja so uspeli v regiji pocepiti 2,5 do 3 % vseh prebivalcev. Spodbudni so podatki o cepljenih v bolnišnicah. V UKC Maribor so cepili več kot 1500 od 3500 zaposlenih. Pri tem je treba upoštevati še najmanj 800 zaposlenih, ki so okužbo že preboleli. Če združimo oba podatka, lahko rečemo, da sta dve tretjini zaposlenih zaščiteni pred novo okužbo. 

Skupaj so do sedaj v bolnišnice razdelili 347 vial (1735 - 2082 odmerkov) in 1363 vial v zdravstvene domove (6815 - 8178 odmerkov). 

Do poletja bi lahko dosegli želeno precepljenost

Intenzivno se pripravljajo na čas, ko bodo na voljo različne vrste cepiv. Nekatera cepilna mesta že razvijajo rešitev za avtomatizirano naročanje na cepljenje. Trenutno so v regiji pripravljeni tudi na cepljenje do 20.000 oseb na teden. Nujno pa je, da se cepilna mesta prilagodijo, da se cepi z več cepilnimi ekipami na enem mestu, mogoče organizira cepljenje tudi v nekaterih dvoranah ob vzdrževanju ustreznih ukrepov. Potrebna pa je tudi dobra, ustrezna informacijska podpora. 

V podravski regiji nadaljujejo s cepljenjem starostnikov po prednostnih starostnih skupinah na petih cepilnih mestih, in sicer v ZD Maribor, ZD Ptuj, ZD Slovenska Bistrica, ZD Lenart in ZD Ormož. 


Da bomo dosegli želeno 70-odstotno precepljenost prebivalstva do poletja, bosta morala biti izpolnjena dva pogoja, poudarja Simonovič. Prvi je ta, da bomo dobili zadostne količine cepiva. To naj bi se zgodilo, ko bo potrjeno cepivo podjetja AstraZeneca. Drugi pogoj pa je, da so cepilne točke prilagojene za množično izvedbo cepljenja v kratkem času. V mariborski regiji bi lahko tako v 10 do 15 tednih precepili 70 % prebivalstva. "Osebno menim, da so predvidevanja dosegljiva, če bo dovolj cepiva," pravi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.