Švedska je bila znana zaradi rahlih ukrepov. To je izstavljen račun.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Raziskava je pokazala posledice milih ukrepov Švedske, ki segajo tudi v sosednje države.
Oglej si celoten članek

Švedska strategija boja zoper novi koronavirus je pripomogla tudi pri širjenju okužb v druge države, kažejo rezultati nedavno objavljene raziskave. Študijo, ki je objavljena v časopisu Eurosurveillance, so izvedli raziskovalci univerze Uppsala na Švedskem, norveškega inštituta za javno zdravje in Univerze Sydney iz Avstralije. 

"Švedska je bila neto izvoznik Sars-Cov-2 virusa v sosednje nordijske države v prvem letu pandemije," je danes povedal John Pettersson iz univerze Uppsala za švedsko TV postajo SVT. 

Ugotovljeno je, da je Švedska - za razliko drugih skandinavskih držav - sprejela preslabe ukrepe, da bi ustavila širjenje novega koronavirusa v zgodnjih fazah pandemije, kar je sprva rezultiralo z visokimi številkami infekcije, na koncu pa privedlo še do mutacije virusa, trdijo raziskovalci. 

Študija temelji na analizi 71 tisoč vzorcev okuženih, na podlagi katerih so raziskovalci ugotavljali gensko poreklo. Verige okužb so bile ustvarjene na Švedskem, preden so v nekaj sto primerih prešle državne meje. 

"Naši rezultati kažejo, da je imela švedska strategija milejših ukrepov vpliv tako na epidemiološko situacijo znotraj države kot tudi v celotni nordijski regiji," navajajo avtorji študije. 

Ta med drugim izpostavlja, da je tako Švedska (kot tudi Danska) tranzitna država. Zaradi njenih rahlih ukrepov je bila posebej prizadeta Finska. Avtorji študije so ugotovili, da so virus vnašali tisti Finci, ki niso imeli prepovedi potovanja iz Švedske. 

Covid-19 Toliko necepljenih je na intenzivi. Stanje je grozljivo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 18:00 19. November 2021.

    Danska tudi ?

  • 10:57 17. November 2021.

    Po covid sledilniku ima svedska ze od maja ololi 500 najdenih obolelih na dan.tko,da je ta clanek lazna propaganda.

  • 06:41 17. November 2021.

    žurnal zavaja z novicami...podobno sranje ste ratal kot tista ekipa24...da o nivoju novinarjev ne govorimo!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.