Zdravje
42745 ogledov

Švedska je bila znana zaradi rahlih ukrepov. To je izstavljen račun.

Covid-19, koronavirus Profimedia
Raziskava je pokazala posledice milih ukrepov Švedske, ki segajo tudi v sosednje države.

Švedska strategija boja zoper novi koronavirus je pripomogla tudi pri širjenju okužb v druge države, kažejo rezultati nedavno objavljene raziskave. Študijo, ki je objavljena v časopisu Eurosurveillance, so izvedli raziskovalci univerze Uppsala na Švedskem, norveškega inštituta za javno zdravje in Univerze Sydney iz Avstralije. 

"Švedska je bila neto izvoznik Sars-Cov-2 virusa v sosednje nordijske države v prvem letu pandemije," je danes povedal John Pettersson iz univerze Uppsala za švedsko TV postajo SVT. 

Ugotovljeno je, da je Švedska - za razliko drugih skandinavskih držav - sprejela preslabe ukrepe, da bi ustavila širjenje novega koronavirusa v zgodnjih fazah pandemije, kar je sprva rezultiralo z visokimi številkami infekcije, na koncu pa privedlo še do mutacije virusa, trdijo raziskovalci. 

Študija temelji na analizi 71 tisoč vzorcev okuženih, na podlagi katerih so raziskovalci ugotavljali gensko poreklo. Verige okužb so bile ustvarjene na Švedskem, preden so v nekaj sto primerih prešle državne meje. 

"Naši rezultati kažejo, da je imela švedska strategija milejših ukrepov vpliv tako na epidemiološko situacijo znotraj države kot tudi v celotni nordijski regiji," navajajo avtorji študije. 

Ta med drugim izpostavlja, da je tako Švedska (kot tudi Danska) tranzitna država. Zaradi njenih rahlih ukrepov je bila posebej prizadeta Finska. Avtorji študije so ugotovili, da so virus vnašali tisti Finci, ki niso imeli prepovedi potovanja iz Švedske. 

Covid-19 Covid-19 Zdravje Toliko necepljenih je na intenzivi. Stanje je grozljivo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 14
  • bobubob 18:00 19.november 2021.

    Danska tudi ?

  • milan70 10:57 17.november 2021.

    Po covid sledilniku ima svedska ze od maja ololi 500 najdenih obolelih na dan.tko,da je ta clanek lazna propaganda.

  • mihatirs 06:41 17.november 2021.

    žurnal zavaja z novicami...podobno sranje ste ratal kot tista ekipa24...da o nivoju novinarjev ne govorimo!