Svinec v krvi naših otrok

Foto: Profimedia
Na raziskavo se je odzvalo 74,5 vabljenih. Letošnja študija ugotavlja, da so najvišje vrednosti ugotovljene pri tri leta starih otrocih.
Oglej si celoten članek

Namen študije je bil oceniti obremenjenost otrok  Mežiške doline s svincem, strokovnjake je zanimala tudi primerjava me leti 2008, 2013 in 2018.

Slovenija Slovenija: K odvzemu vzorcev krvi povabili skoraj 700 otrok

V skupni nabor je bilo uvrščenih 370 otrok iz Zgornje Mežiške doline in 336 iz Spodnje Mežiške doline. Skupno so bili vzorci krvi odvzeti 526 otrokom. Rezultati študije so pokazali, da so letošnje povprečne vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornji Mežiški dolini sicer nižje kot v letu 2008, vendar pa hkrati tudi višje kot v letu 2013.

Otroci Delež otrok z visoko vsebnostjo svinca v krvi najvišji po letu 2008

Najvišja vrednost pri dečku...

Izmerjene vsebnosti svinca v krvi teh otrok  v letu 2018 so se gibale od 8 do 336 µg/l. Rezultati so pokazali povišane vrednosti svinca v krvi (100 µg/l ali več) pri 30 otrocih (5,7 %), od tega jih je bilo 28 Zgornje Mežiške doline (8,9%). Najvišja vrednost je bila ugotovljena pri dečku  iz Spodnje Mežiške doline. 

"Čeprav se zdi,  da je stanje precej boljše kot v letu 2017, ko je imelo visoke vrednosti svinca v krvi petina testiranih otrok,  to ne drži v celoti. Letošnja študija je namreč vnovič potrdila, da so najvišje vrednosti ugotovljene pri tri leta starih otroci. V tej skupini je imelo v Zgornji mežiški dolini povišane vrednosti svinca v krvi 14 od 87 testiranih otrok, kar predstavlja 16,1 %. S starostjo se povprečne vrednosti nižajo in so najnižje pri otrocih starejših od 6 let," je dejal vodja študije Matej Ivartnik, 

"Primerjava z rezultati študij v letih 2008 in 2013 pokaže, da so letošnje povprečne vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline sicer nižje kot v letu 2008, vendar višje kot v letu 2013. To velja za vse starostne skupine otrok, razen najmlajše otroke v starosti od enega do dveh let, kjer so vrednosti nižje. Rezultati kažejo, da se vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline ne nižajo več, ampak je v primerjavi z letom 2013 celo opazen porast,"  je dodal strokovnjak.

Dejavniki tveganja

Zdravnica Neda Hudopisk, predstojnica NIJZ Ravne, je pojasnila: "Pričeli smo z individualnimi razgovori in pri družinah, kjer je bila pri otroku presežena vrednost svinca, ugotavljali dejavnike tveganja v domačem okolju in širše. Poleg individualnega razgovora in svetovanja se po protokolu pri otroku ponovno odvzame kri, pri vrednostih nad določeno mejo pa gredo otroci v nadaljnjo obravnavo in sledenje."

Zdravnica je dodala, da so tovrstnimi razgovori identificirajo različne dejavniki tveganja: "Ugotavljamo, da so zaposlitev starša v delovnih organizacijah sekundarne predelave svinca, pogoji bivanja -  makadam, vrtovi, uporaba potencialno tveganih gradbenih materialov in ne-izvajanje nadzora nad tem, gradbena dela in počasna sanacija le-teh, ter zanikanje problematike v kontekstu, 'včasih je bilo še huje' pomembni dejavniki, ki lahko vplivajo na povišane vrednosti svinca v kriv otrok,"

Prepotrebno ukrepanje

Za izboljšanje stanja na tem področju bo treba izvesti še številne druge ukrepe, oporazarjajo strokovnjki z NIJZ. Gre za ukrepe, kot so:

  •  Nadaljevanje sodelovanja z delovno organizacijo.
  • Vključitev ukrepov pomoči in sanacije na zasebnih zemljiščih ter poiskati pot do izvedbe 
  • Prepoved trženja in uporabe onesnaženega materiala v gradbeništvu.
  • Spodbujanje varnih načinov vrtnarjenja.
  • Ob obnovah cest je potrebna hitra in učinkovita sanacija le-teh (pogodba z gradbeniki, vzdrževanje izvedenega).
  • Nadaljevanje in poglabljanje motivacije in informiranja ljudi o ukrepih, ki so potrebni.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.